Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište krumpira
  • 04.01.2024. 18:00

Ostao u zemlji, 2023. najgora za krumpir u posljednjih 25 godina

Nizozemski uzgajivači su ju zbog vremenskih uvjeta, proglasili najgorom u posljednjih 25 godina. Mnoga polja poplavljena su i u Njemačkoj.

Foto: Depositphotos/AimurK
  • 2.436
  • 131
  • 0

Obilne oborine i višak vlage u tlu nisu pogodovali krumpiru u 2023. godini. Uzgajivači na zapadu Europske unije zbog izuzetno vlažne jeseni nisu mogli teškim strojevima za vađenje gomolja ući u polja, piše Agrarheute.

Otežano vađenje krumpira, ali i šećerne repe 

Kako navode, vađenje krumpira, ali i šećerne repe je pogođeno posljedicama preobilnih padalina i poplava. Najviše su ugrožena područja na sjeverozapadu Njemačke, u Nizozemskoj, Belgiji i sjeverozapadnoj Francuskoj. Nizozemski uzgajivači su 2023., zbog uvjeta, proglasili najgorom u posljednjih 25 godina. Mnoga polja u Njemačkoj su poplavljena.

Usjev je ostao u polju, a s obzirom na vremenske prilike, situacija neće biti puno bolja ni u narednim tjednima. Mraz i niske temperature dodatno kompliciraju, jer mogu izazvati smrzavanje gomolja i repe koje su još u zemlji.

Rast cijena

Kvaliteta krumpira je za sada zadovoljavajuća, ali se to može promijeniti u narednom razdoblju. Problem se javlja zbog skladištenja uroda slabije kvalitete. Kupci i prerađivači sve više prave razliku između krumpira isporučenog svježeg s polja po nižoj cijeni i onog isporučenog suhog iz skladišta po visokim cijenama.

Problem se javlja zbog skladištenja uroda slabije kvalitete (Foto: Depositphotos/zlikovec)

Cijene rastu, a krumpirom za preradu se trgovalo po cijeni od 30,60 eura za travanjske ugovore. Kada je u pitanju njemačko tržište kretala se od 30 do 33 eura.

U Nizozemskoj procjenjuju da je oko pet posto krumpira i 20 posto šećerne repe još uvijek u zemlji. Ruthger Steenbeek iz poljoprivredne zadruge Countus kaže da će se brojni uzgajivači suočiti s poteškoćama zbog loše berbe. Prema njegovim riječima, posljedice loše žetve osjetit će se i ove godine.

Strahuju i uzgajivači ozimih kultura, poput ozime pšenice, ječma i repice. Zbog povećane vlažnosti tla i nedostatka kisika biljke bi mogle apsorbirati manje hranjivih tvari što će imati veliki utjecaj na prinose.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Vađenje krumpira Cijena krumpira Prinos krumpira Najgora godina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.