Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva mahuna
  • 04.05.2024. 10:30

Po kilogramu sjemena ubere do 450 kilograma mahuna?

Sjetvu je najbolje obaviti kada je temperatura tla od 10 do 15°C i kada prođe opasnost od proljetnih mrazeva.

Foto: Depositphotos/AlterPhoto
  • 469
  • 51
  • 0

Mahuna (Phaseolus vulgaris) je vrlo hranjivo i ukusno mahunasto povrće. Traži toplu klimu i u odnosu na druge mahunarke ima veće zahtjeve u pogledu plodnosti tla. Najbolje ju je sijati poslije korijenastog i lukovičastog povrća ili strnih žitarica, a niknut će već nakon desetak dana od sjetve.

Sjetvu je najbolje obaviti kada je temperatura tla od 10 do 15°C i kada prođe opasnost od proljetnih mrazeva. Može se obaviti na zemljištu na kome tri godine ranije nisu uzgajane soja ili djetelina, jer se kod ovih biljaka javljaju patogene gljivice koje bi kasnije mogle uzrokovati štetu.

Kada sijati mahune? Držite se ovih 10 preporuka

Također, kao predusjev nisu preporučljive ni kupusnjače. Može se sijati dva puta, jednom tijekom proljeća kada prođe opasnost od kasnih mrazeva, u travnju ili svibnju, a drugi put u ljeto, ali tada je zbog visokih temperatura obavezno navodnjavanje.

Voli sunce i toplinu

Najbolja je jesenska obrada zemljišta koja se izvodi na dubini od 30 centimetara, dok se kasnije obavi zatvaranje brazde i prije sjetve kvalitetna predsjetvena priprema radi dobrog usitnjavanja zemljišta. Stručnjaci kažu da ju je najbolje sijati na dubini od pet do sedam centimetara ili nešto pliće na tri do četiri centimetra kada su teža tla. Sjetva se uglavnom obavlja u redove ako je strojno ili ručno u kućice ukoliko su u pitanju manje površine. Optimalna temperatura za nicanje je oko 22°C.

Sjetva se obavlja u redove ili u kućice (foto: Julijana Kuzmić)

"Kada govorimo o njezi usjeva, treba koristiti preparate na bazi bakra. Ne stavlja se okvašivač, voli fosfor i kalij, ali se ne tretira dušikom koji bi samo povećao zelenu masu”, pojasnio je Danail Vučkovski koji ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji ove povrtnice. Sijao je šarenu, čiji je plod širi i duži i uvijek je bila traženija od ostalih vrsta. 

Kako kaže, usjev je najbolje zalijevati sustavom "kap po kap". Ne podnosi orošavanje po listu koji je nježan, malo hrapav i voda bi se u tom slučaju zadržavala na njemu što bi dovelo do pojave bolesti po listovima. Isto tako, naglašava kako ne voli vjetar, a ni pjeskovito tlo.

Berba nakon 70 do 75 dana

U uvjetima kada je temperatura veća od 35°C, odnosno manja od 6°C, stručnjaci napominju da redovno dolazi do odbacivanja cvjetova, jer je biljka osjetljiva na suh zrak, pogotovo u fazi cvatnje. Treba je okopavati nekoliko puta, a prvi put nakon nicanja.

Potrebno je okopavati nekoliko puta (foto: Danijela Plavšić) 

”Prva berba je obično 70 do 75 dana od sjetve i s obzirom na to da sam uvijek imao manju površinu radili smo ručno, dok je sočna, krhka, mesnata. Uvijek je od sredine lipnja do kolovoza bilo kvalitetnog uroda. Moja računica je uvijek potvrđivala da po jednom kilogramu posijanog sjemena uberem 400 do 450 kilograma ploda”, kaže Vučkovskinapominjujući da je peto i šesto branje davalo maksimalan urod.

Nakon svakog branja, dodaje, usjev treba zaliti, ali i obratiti pažnju na pojavu insekata kako bi se pravovremeno zaštitila.


Tagovi

Danail Vučkovski Uzgoj mahuna Sjetva mahuna Berba mahuna Navodnjavanje mahuna Zalijevanje mahuna


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.