Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Unakrsno oprašivanje
  • 14.07.2024. 07:30

Posadila sam slatku, a berem ljutu papriku - što se dogodilo?

Nije paprika jedini primjer, "izmetnu" se i tikvice, rajčice, krastavci. Najčešći razlog je unakrsno oprašivanje

Foto: Shutterstock/sianstock
  • 359
  • 64
  • 0

Često se događa da vrtlari na jednoj gredici uzgajaju više sorti određenog povrća. Primjerice, u jedan red posade ljutu, a u drugi slatku papriku. I kada napokon uberu plodove shvate da je i slatka paprika - ljuta. 

Koji su sve razlozi? 

Najčešće je riječ o unakrsnom oprašivanju

Naime, ako se slatke paprike uzgajaju blizu ljutih (i obrnuto), može doći do unakrsnog oprašivanja te da sjemenke iz takvog ploda proizvedu biljke koje daju ljute plodove, iako je izvorna bila slatka. Dakle, sjeme za iduću sezonu je uzeto iz slatke paprike, ali se zbog unakrsnog oprašivanja s ljutom može dogoditi da će ta slatka iduće godine dati ljutu. 

Treba napomenuti da ovakav ishod nije neizbježan ili uobičajen svaki put kad su slatke i ljute paprike uzgojene u blizini jedna druge.

Osim ovoga razloga, može biti riječ o genetskoj nestabilnosti što znači da se karakteristike ploda mogu promijeniti u narednim generacijama. Povremeno se mogu dogoditi i mutacije koje su rijetke, ali mogu dovesti do neočekivanih rezultata, uključujući promjenu okusa. Naravno, prisutan je i ljudski faktor - pogreška tijekom označavanja sjemena ili sadnica. 

Kod paprika dodatnu ljutinu mogu pospiješiti ekstremni uvjeti uzgoja, poput visokih temperatura, suše ili nedostatka hranjivih tvari.

Zalijevam, a krastavci gorki, paprika zakržljala, rajčica ne dozrijeva - što se događa?

Biljka može proizvoditi više kapsaicina (spoj koji daje ljutinu op.ur.) kao odgovor na stres.

Na koje povrće može utjecati? 

Osim kod paprika, unakrsno oprašivanje se događa i kod drugih biljaka, a ovo su najčešće.  

Cvijet kukuruza oprašuje vjetar pa ako je na jednom polju posijano više vrsta, može doći do međusobnog oprašivanja.  

Ovome su sklone i sve tikvenjače, dakle krastavci, bundeve, tikvice, lubenice, dinje, osobito ako se različite sorte uzgajaju blizu jedna drugoj.

Rajčica, patlidžan, krumpir poput paprike spadaju u porodicu pomoćnica (lat. Solanaceae) pa iako jesu samooprašujuće, može doći do unakrsnog oprašivanja. 

Kod mrkve se može dogoditi oprašivanje s divljim vrstama te biljke što može rezultirati gorčim i manje ukusnim korijenima.

Brokula, kelj, kupus i druge kupusnjače lako se unakrsno oprašuju međusobno.

Kako spriječiti unakrsno oprašivanje?

Kako biste smanjili rizik od unakrsnog oprašivanja, preporučuje se uzgajanje slatkih i ljutih paprika (ili drugih biljaka iste vrste) na većoj udaljenosti jednih od drugih. Također, biranje stabilnih sorti i osiguravanje optimalnih uvjeta uzgoja može pomoći u održavanju željenih karakteristika plodova.

Pojavu možete spriječiti tako da preko cvjetnog pupa stavite malu vrećicu od fine tkanine ili mrežice. Ona će spriječiti insekte i vjetar u prenošenju peludi s drugih biljaka. Nakon što se zametne plod, možete ju maknuti. 

Ako želite biti sigurni da je cvijet oprašen, možete pomoću mekanog kista ručno prenijeti pelud s prašnika na tučak, a nakon toga postaviti vrećicu. 


Tagovi

Unakrsno oprašivanje Slatka paprika Ljuta paprika Oprašivanje biljaka Genetska nestabilnost Mutacija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja