Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strojevi za špinat
  • 17.12.2023. 10:30

Posijte špinat za jedan dan, oberite još brže - kako?

Lijepo pripremite zemlju, što sitnija frakcija to bolje, stroj za sijanje sije jedan hektar za pet sati rada. Što se berbe tiče, s jednim punjenjem baterije obere preko 200 m2.

Foto: Jasmin Hodžić
  • 2.361
  • 154
  • 0

Vjerojatno ste svi nekad sijali špinat na razne načine, ručno u male gredice ili jednorednim ili dvorednim strojem što uzima dosta vremana i truda ako su u pitanju veće površine. No, ovaj posao se može obaviti i strojno. U nastavku teksta predstavljamo 12-sto redni stroj za sijanje špinata, ali i onu za berbu na struju.

Pola hektara za tri sata

Stroj za sijanje špinata ili nekog drugog povrća iz sjemena, posjeduje 12 cijevi kroz koje se ubacuje sjeme i tako polaže u zemlju. Brzina je od jedan do tri km/h, a pogon je na lanac.

Stroj za sijanje špinata

Širok je 75 centimetara. Kada ostavite prostor s obje strane, pokrivat ćete otprilike jedan metar širine, što je odlično kod sijanja ovog povrća.

Video strojnog sijanja špinata pogledajte ovdje

Uštedjet ćete na vremenu, zbog brzine obavljanja ovog posla, a ni radna snaga vam neće trebati jer ćete sami moći posijati nekih 0,5 ha za oko tri sata rada. I što je najvažnije - bez većeg umora!

Berba špinata 

Što se tiče berbe, osnovno je da pričekamo da biljka dostigne visinu koja nam treba, a to je od 10 do 15 cm kako bi se mogao rezati. Ovim načinom berbe dobivaju se samo listovi koji su čisti i koje beremo direktno u spremnik.

Berač špinata posjeduje kotače za pokretanje, a glavni pogon je aku baterija koju možemo puniti ili imati uvijek rezervu kako bi mogli nastaviti s berbom. Kada se pokrene, na aktivaciju baterije pokreće se nož za rezanje.

Ovaj stroj može brati i rukolu, matovilac i peršin.

Nakon rezanja traka prenosi špinat do spremnika koji se nalazi ispred nas, a koji može primiti više od 15 kilograma nabranih listova. 

Sve te stvari stroj radi u jednom potezu i jednom linijom, vaše je samo da pripremite gajbe za nabrani špinat ili neko drugo slično povrće.

Lako održavanje

Oba stroja se vrlo lako skladište i održavaju, i nemaju nikakvih problema s kvarovima. Samo treba obratiti pažnju na aku bateriju da ne bude slabe jačine, tada noževi puno trpe jer nemaju snage pa može doći do njihovog pucanja. Ovakav način berbe je idealan ako prodajete baby špinat za salatu ili mala pakiranja svježeg špinata od 250-300 gr. 

Mogu se koristiti za vanjsku i plasteničku proizvodnju

Svježi list možete odmah oprati i takvog pripremiti u pakiranje za kupca koji će iskoristiti 100 posto vašeg proizvoda bez imalo otpada!

10 zlatnih pravila održavanja proizvodnje u zimskom razdoblju

Obja stroja se mogu koristiti i za vanjsku proizvodnju i za plasteničku.


Povezane biljne vrste

Špinat

Špinat

Sinonim: Spanać | Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Špinat je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici lobodnjača (Chenopodiaceae). Potječe iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gdje se uzgaja i konzumira već više... Više [+]

Rukola

Rukola

Sinonim: riga, rokula, rikula, rigola | Engleski naziv: Arugula | Latinski naziv: Eruca sativa L.

Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Uzgaja se zbog lišća oštrog pikantnog okusa i bogatog vitaminima. Ima stimulativno djelovanje na ljudski organizam,... Više [+]

Matovilac

Matovilac

Sinonim: repušac, matovilec, poljska salata, poljska loćika, matoviljak | Engleski naziv: Corn salad | Latinski naziv: Valerianella locusta L. Laterr

Matovilac je biljka livadne flore i koristi se kao svježa salata zimi i u rano proljeće. Kao niskoenergetska namirnica ima prednost za kontrolu pretilosti, ali djeluje i umirujuće... Više [+]

Tagovi

Berba Sijanje Špinat Rukola Matovilac Peršin Povrće Suvremena proizvodnja Strojevi za sijanje


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB