Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupusnjače
  • 05.09.2024. 09:00

Pravo je vrijeme za sadnju brokule i cvjetače u plastenicima

Sadnja početkom rujna omogućava da ubirete plodove krajem jeseni ili početkom zime.

Foto: Jasmin Hodžić
  • 227
  • 37
  • 0

Početak rujna je idealno vrijeme za sadnju brokule i cvjetače (karfiola) u plastenicima. Ove dvije povrtne kulture iz porodice kupusnjača najbolje rastu kada temperature nisu previsoke, a početak jeseni im pruža savršene uvjete za rast.

S obzirom na to da im treba oko 70 do 90 dana od sadnje do berbe, sadnja početkom rujna omogućava da ubirete plodove krajem jeseni ili početkom zime.

Dobro podnose niže temperature

Kada birate sorte za sadnju, preporučuju se sljedeće:

  • Brokula: "Calabrese", "Marathon", "Belstar", i "Green Magic". To su neke od sorti koje se dobro prilagođavaju klimatskim uvjetima našeg podneblja.
  • Karfiol: "Snowball", "White Cloud", "Iglo", i "Bora" su sorte koje daju velike, kompaktne glavice i otporne su na niske temperature.

U rujnu i listopadu nije potrebno zatvarati plastenik tijekom noći, jer dobro podnose niže temperature. Ovo će pomoći biljkama da se prilagode vanjskim uvjetima i razviju snažan korijenov sustav, što je ključno za njihov daljnjii rast.

Razmak sadnje i sustav navodnjavanja

Optimalan sklop biljaka iznosi oko 4.500 biljaka na 1.000 kvadratnih metara. Ovo omogućava svakoj biljci dovoljno prostora za rast i razvoj. Obavezan je sustav kap po kap za navodnjavanje, jer omogućava ravnomjerno i ekonomično zalijevanje.

Tijekom rasta preporučuje se korištenje gnojiva u omjeru 2:2:2 jednom tjedno

Tijekom prvih tjedana nakon presađivanja, potrebno je zalijevati svaka dva dana kako bi se biljke dobro ukorijenile. Nakon tog razdoblja, zalijevanje se može smanjiti na jednom tjedno, jer brokula i karfiol ne zahtijevaju puno vode.

Prihranu je najbolje vršiti preko sustava kap po kap, jer ovaj način omogućava ravnomjerno raspoređivanje hranjivih tvari izravno do korijena biljke. Odmah nakon sadnje, preporučuje se dodavanje vodotopivog gnojiva u omjeru 1:4:1 (dušik, fosfor, kalij). Ovaj omjer pomaže biljkama da se brzo ukorijene i razviju snažan korijenov sustav.

Tijekom rasta, sve do pred berbu, preporučuje se korištenje gnojiva u omjeru 2:2:2 jednom tjedno. Ovo će osigurati da biljke dobiju ravnomjeran unos svih potrebnih hranjivih tvari, što će pomoći njihovom zdravom razvoju i rastu.

Pred samu berbu, potrebno je povećati unos kalija kako bi se poboljšala kvaliteta ploda. Tada se koristi gnojivo u omjeru 1:1:4 (dušik, fosfor, kalij), što će potaknuti zrenje plodova i poboljšati njihov ukus i čvrstoću.

Kako dobiti velike, čvrste i bijele glavice cvjetače?

Brokula i karfiol se beru ručno i to jednostavnim rezanjem ploda nožem ili škarama, tik ispod glavice. Ovaj način berbe omogućava očuvanje kvalitete plodova i minimalizira oštećenja biljke. Kada uberemo plodove, možemo ih prodavati kao svježe povrće ili ih zalediti radi dužeg čuvanja i kasnije prodaje.

Važnost pravilnog određivanja vremena berbe

Kod berbe brokule, vrlo je važno obratiti pažnju na tajming. Ako se ne ubere na vrijeme, može doći do prerastanja, što će rezultirati plodovima koji nisu kompaktni i manje su privlačni kupcima. Preporučuje se berba čim glavica postane čvrsta i formirana, ali prije nego što se cvjetići počnu otvarati. Ovo je idealno vrijeme za berbu kako bi se osigurala maksimalna svježina i kvaliteta.

Priprema za tržište

Svježe ubrane glavice brokule i karfiola mogu se odmah ponuditi na tržištu ili se pakiraju i čuvaju na niskim temperaturama kako bi se prodavale u kasnijem razdoblju. Zamrzavanje je također dobra opcija, jer omogućava zadržavanje hranjivih vrijednosti i okusa plodova, a daje vam fleksibilnost u pogledu vremena prodaje.


Tagovi

Sadnja brokule Sadnja u plastenicima Savjeti za sadnju Jesenska sadnja Povrće u rujnu Sadnja cvjetače


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.