Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaorano povrće
  • 23.07.2024. 10:00
  • Virovitičko-podravska, Rogovac, Stari Gradac

Prestali im otkupljivati urod: Podravski povrtlari bacili više od deset tona paprike i krastavaca

Najveći je problem što nitko ne kontrolira količine uvoza izvan EU i nitko neće zaštititi našeg domaćeg proizvođača, kažu za Agroklub Ivan Počepan i Marijan Vedriš.

Foto: Arhiva M. Vedriša
  • 147
  • 0
  • 0

Iza obitelji Počepan i Vedriš, podravskih uzgajivača paprike i krastavaca mjeseci su ulaganja, truda i sve većih troškova koji su završili - tužno. Naime, ovim uzgajivačima povrća iz okolice Virovitice u jeku turističke sezone otkupljivači su prestali otkupljivati urod. Oko desetak tona povrća, kako je prvi objavio HRT, zaorano je nazad u zemlju. Problema s kojim se susreću povrtlari je mnogo, no kao najveći trn u oku ističu uvoz jeftine robe izvan EU. 

Pretjeran uvoz

"Problem se javio prije više godina, a kako vrijeme protječe tako postaje sve veći. Radi se o uvozu robe, u našem slučaju povrća izvan EU, dakle Srbije i Albanije, te nešto manje iz Makedonije i BiH. Zbog njihove niske cijene na tržištu, mi proizvođači u Hrvatskoj se ne možemo uklopiti", ističe za Agroklub Ivan Počepan iz Rogovca, vlasnik OPG-a Dravski vrti. 

Uvjeti proizvodnje u tim zemljama nisu isti kao kod nas, bez obzira pričamo li o cijeni fizičkog rada ili same proizvodnje. "Zaštita paprike se ondje još uvijek provodi kod nas neprovedivim načinima, odnosno pesticidima koji su kod nas zabranjeni, pa je proizvodnja daleko jednostavnija i prije svega jeftinija", podsjeća.

Zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima povrće je ove godine ranije rodilo, no isto se dogodilo i u navedenim zemljama, pa je uvezena ogromna količina i time je srušena cijena jer je tržište bilo natrpano, a domaće povrće nije moglo dostići cijenu koju je svake godine imalo u proljeće. 

Uvoz povrća iz zemalja izvan EU uništava domaće proizvođače, kaže Ivan Počepan (Foto: arhiva V. Počepana)

"Prošle godine je cijena krastavcu, u najgorem razdoblju, bila 45 centi. Ove smo startali s 50-60, a uveženi je bio oko 30-35 centi. Tom cijenom su naravno srušili hrvatsko tržište što je dovelo do čepa, spustili su na 20 centi, da bi u konačnici prestali otkupljivati", priča nam Marijan Vedriš, vlasnik OPG-a iz Starog Gradca. 

A, kaže, situacija s krastavcem je takva da se mora brati svaki drugi dan. Na tih dvadeset centi kolika je bila najniža cijena, nije mu se više isplatilo plaćati radnike, navodnjavati i održavati usjeve.

"Pa sam prestao s berbom, skoro dva tjedna. U takvoj bezizlanoj situaciji, bacili smo između sedam tona krastavaca, te oko pet tona paprike", ogorčen je

Raste cijena proizvodnje

Kako ističu podravski povrtlari otkupljivači sklapaju svakakve ugovore koji vrijede samo dok roba ide, no kada nema kupca, proizvođači se snalaze sami. Tako su ove godine zaorali papriku i krastavce koje nisu uspjeli plasirati na tržište. 

"Cijena paprika je toliko niža u odnosu na prethodne godine, a s druge strane inputi su nam porasli. Primjerice, cijena rada je u zadnjih nekoliko godina porasla s dva na pet eura po satu, upravo je cijena fizičkog rada, najveći trošak u povrtlarskoj proizvodnji", dodaje Počepan. 

Jednostavno ne zna, kaže, kako bi se trebao uklopiti u tržište kada im troškovi neprestano rastu, a cijene koje postižu na tržištu drastično padaju zbog konkurencije iz navedenih zemalja.

"Sve su to uvoznički lobiji koji ugnjetavaju domaću proizvodnju. Mi smo se poljoprivrednici pomirili s činjenicom da nam nitko ne može, odnosno da se izrazim preciznije, niti ne želi pomoći", ogorčen je.

Oba naša sugovornika prije nekoliko godina razmišljali su o dodatnim ulaganjima u tehnologiju i proizvodnju, no nažalost trenutno se bave razmišljanjima kako smanjiti proizvodnju, možda se prebaciti na isplativije kulture ili se čak u dogledno vrijeme maknuti iz povrtlarstva. 

"Jednostavno ne vidim računicu u ovome. Ako ja obrađujem pet hektara, meni treba deset ljudi koji rade svakodnevno, plus zaštita, a to me tjedno košta dvije tisuće eura. Uzmem li za usporedbu proteklu godinu, radnici su me koštali euro po satu manje, imalo smo ulaganja koja su bila manja i do 10 tisuća eura niža, u međuvremenu je poskupjelo i gorivo, a otkupne cijene su pale za 40 posto.", zaključuje Vedriš. 


Fotoprilog


Tagovi

Bačeno povrće Marijan Vedriš Uvoz Otkupljivači Ivan Počepan


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.