Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove sorte
  • 25.12.2023. 15:00

Rade na sorti rajčice s više D3 vitamina

Tehnikom uređenja gena dvije kompanije razvijaju rajčicu s većim sadržajem vitamina čiji je nedostatak u prehrani rasprostranjen diljem svijeta.

Foto: Depositphotos/htanak
  • 884
  • 85
  • 0

Kompanija Bayer i južnokorejski biotehnološki start-up G+Flas Life Sciences zajedno razvijaju nove sorte rajčice koje su obogaćene vitaminom D3 putem uređivanja gena. Suradnja se proteže na istraživanje i razvoj komercijalnih sorti poboljšanog sjemena za široku distribuciju, izvještava Nieuweoogst.

Poboljšana prehrana

Riječ je o Crispr tehnologiji za uređivanje genoma kojom se želi razviti sjeme koje će zadovoljiti komercijalne standarde, a sadrži napredne genetske osobine za što su zaduženi u južnokorejskom start-up-u. Anne Williams, iz Bayera ističe da korištenje preciznosti uređivanja gena može osigurati zdravu prehranu za obitelji širom svijeta.

"Osim toga, ovime se nastavlja bogato nasljeđe inovacija u distribuciji biljaka", naglasila je dodajući da Bayer već prodaje mnoge sorte rajčica, između ostalih i pod brendovima De Ruiter i Seminis.

Nedostatak vitamina D

Izvršni direktor Sunghwa Choe iz biotehnološke kompanije G+Flas, koja razvija Crispr tehnologiju i aplikacije za uređivanje genoma, kaže da je sjeme razvijeno kroz ovu suradnju namijenjeno rješavanju globalnih izazova, pružanju zdravstvenih koristi i otpornosti na klimatske promjene.

Naglasio je da nedostatak vitamina D što je široko rasprostranjen problem diljem svijeta.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Vitamin D3 Obogaćena prehrana Bayer Crispr tehnologija Uređivanje gena Klimatske promjene Rajčica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.