Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest paprike
  • 08.07.2023. 07:30

Šarenilo listova paprike - šire ga i lisne uši

Osim paprike mozaik se javlja na preko 400 biljnih vrsta. Uklanjajte zaražene biljke čim ih primjetite. Što još možete napraviti?

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.853
  • 135
  • 0

Ove godine proizvođači paprika javljaju da su u usjevu primijetili biljke koje imaju neobično šareno lišće.

Radi se o virusu koji može napraviti ozbiljnu štetu, a izaziva ga virus mozaika lucerne. Osim paprike, ima veliki broj domaćina, preko 400 vrsta, poput leguminoza, lucerne i povrtnih vrsta, krumpira, rajčica, patlidžana, zelene salate i mnogim drugima.

Šarenilo listova

Simptomi su jasno uočljivi u vidu svijetlih točkica koje se šire. Mrlje postaju sve veće. Mogu se pojaviti i na kotiledonim listovima. Biljke zaostaju u rastu, postaju kržljave, slabije se formiraju cvjetovi i lošije zameću plodovi.

Listovi mogu imati deformiranu središnju žilu bez pokazivanja šarenila na liski. Na plodovima paprike dok su još zeleni možemo primijetiti šarenilo u vidu uskih pruga. Često su zakržljali i deformirani.

Radi se o virusu

Prenosi se sjemenom, gomoljima krumpira, a tijekom vegetacije šire ga lisne uši. To je posebno izraženo u usjevima gdje su biljke pregusto sađene.

Kako formirati grm ili obaviti rezidbu paprike?

Osim toga, potječe sa zaraženih biljaka lucerne iz okoline. Uši virus prenose kontaktom sa zaraženih na zdrave biljke. Kratko vrijeme su domaćini i zbog toga bolest zahvaća lokalno područje.

Kako pomoći biljci? 

Preporučuje se suzbijanje ovih štetnika. Uklanjajte zaražene biljke čim ih primijetite. Nisu poznate sorte koje su otporne, kao ni sredstva koja će pomoći u borbi protiv ove bolesti.

Neka od sredstava mogu pomoći za usporavanje širenja: bakar, pripravak od češnjaka i druga sredstva koja imaju antibakterijsko djelovanje.

Jeste li se već susreli s ovom pojavom? Pišite nam u komentarima ispod teksta svoja iskustva. 


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Paprika Virus Šarenilo listova paprike Mozaik listova Virus mozaika licerne Virusna bolest paprike


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.