Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sadnja
  • 03.10.2024. 12:00

Savjeti za sadnju mladog luka u plasteniku: Brz rast i dobra cijena

Sadnja mladog luka u plasteniku početkom listopada predstavlja odličnu priliku za poljoprivrednike zbog brzog rasta, minimalne njege i visoke otkupne cijene.

Foto: Shutterstock/Galeh Nur Wihantara
  • 112
  • 0
  • 0

Mladi luk, poznat po brzom rastu i jednostavnoj njezi, idealan je usjev za plastenike u jesenskim mjesecima. Početak listopada je savršeno vrijeme za njegovu sadnju, jer ne zahtijeva visoke temperature za rast, a plastenik pruža dovoljno zaštite od prvih mrazeva.

Uz minimalne zahtjeve za toplinom, hranjivim tvarima i zaštitom, odličan je izbor za svakog poljoprivrednika. U nastavku ćemo razmotriti sve važne korake i savjete kako uspješno posaditi mladi luk u plasteniku, kao i njegove prednosti u pogledu uzgoja i prodaje.

Vrste i načini sadnje mladog luka

Postoji nekoliko načina na koje ga možete posaditi, a sve ovisi od vrste sjemena ili lukovice koju koristite. Najčešće vrste su:

Sadnja iz sjemena: Koristi se sjeme mladog luka, koje se direktno sije u redove u plasteniku. Prednost ove metode je što sjeme možete lako naći na tržištu, a pruža mogućnost sadnje na velikim površinama. Ipak, ova sadnja zahtijeva malo više vremena da biljka proklija i razvije se.

Sadnja iz lukovice: Mala lukovica koja se može direktno posaditi u zemlju. Ovo je najbrža metoda uzgoja mladog luka, jer već sadrži dovoljno hranjivih tvari za brzi početni rast. Dospijeva na berbu mnogo ranije nego onaj iz sjemena.

Sadnja iz hranjive kocke: Hranjive kocke su unaprijed pripremljene kocke zemlje i hranjivih tvari u koje je već posađen mladi luk. Ovo je praktična metoda koja osigurava visok postotak uspješnosti uzgoja i uniformiran rast biljaka.

Svaka od ovih metoda sadnje ima svoje prednosti, ali za plastenički uzgoj u listopadu najčešće se preporučuje sadnja iz lukovice ili hranjivih kocki, jer osiguravaju brži rast i raniju berbu.

Kako pripremiti plastenik za sadnju

Priprema plastenika je ključna za uspješan uzgoj mladog luka. Prije sadnje, potrebno je osigurati kvalitetnu i dobro dreniranu zemlju. Ova kultura ne podnosi previše vlage u tlu, pa je važno obratiti pažnju na kvalitetnu drenažu.

Za zalijevanje se preporučuje sistem kap po kap (Foto: Jasmin Hodžić)

Najbolja praksa je sadnja na foliju koja je posebno namijenjena uzgoju luka. Ona ima unaprijed napravljene rupe na optimalnim razmacima za sadnju lukovica, čime se olakšava sadnja i kasnija njega biljaka. Također, folija pomaže u očuvanju vlage u zemlji i sprječava rast korova.

Za zalijevanje, preporučuje se sistem kap po kap, jer osigurava ravnomjernu distribuciju vode direktno do korijena biljaka. Ovaj sustav je efikasan i štedi vodu, dok smanjuje mogućnost prekomjernog zalijevanja koje može dovesti do truljenja lukovica.

Proces sadnje

  1. Priprema tla: Prije sadnje, tlo treba fino usitniti i poravnati. Idealna dubina sadnje je između 2 i 3 cm dok sjeme treba plitko posijati.

  2. Postavljanje folije: Nakon pripreme tla, postavlja se folija za sadnju. Rupe na foliji su unaprijed postavljene na razmacima koji omogućavaju pravilno širenje biljaka. Ove razmake treba prilagoditi vrsti luka koji sadite - za mladi luk razmak između biljaka može biti 5-10 cm.

  3. Sadnja lukovica ili hranjivih kocki: Lukovice ili kocke se postavljaju u rupe na foliji i lagano utiskuju u zemlju. Pazite da vrhovi lukovica budu iznad površine zemlje, kako bi mladi luk nesmetano rastao.

  4. Postavljanje sustava za navodnjavanje kap po kap: Treba ga postaviti prije sadnje ili odmah nakon nje, kako bi voda bila ravnomjerno raspoređena. Ovaj sistem posebno je efikasan za plasteničku proizvodnju jer smanjuje potrebu za čestim zalijevanjem.

Prednosti uzgoja 

Jedna od najvećih prednosti je brzi rast. Mlad luk posađen početkom listopada može biti spreman za berbu već nakon 50 do 60 dana, što znači da ga možete prodavati na tržištu već krajem studenog ili početkom prosinca. Također, otporan je na hladnoću, te ne zahtijeva visoke temperature za rast, što ga čini idealnim za plastenički uzgoj u jesen i zimu.

Nadalje, može dugo stajati nakon berbe, pogotovo ako se pravilno uskladišti. Ova osobina omogućava poljoprivrednicima da planiraju berbu i prodaju u skladu s potražnjom na tržištu, čime se osigurava bolja zarada.

Otkup i ekonomičnost

Mladi luk je uvijek tražen na tržištu, te ima dobru otkupnu cijenu. Poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom mladog luka često ističu da je ovo kultura koja donosi stabilan prihod uz minimalne investicije. Budući da mu nije potrebna intenzivna briga, posebna prehrana ili zaštita, troškovi proizvodnje su niski. Ove karakteristike ga čine izuzetno isplativim usjevom, pogotovo u plastenicima gdje su uvjeti rasta kontrolirani.

Njega i zaštita

Ne zahtijeva puno njege. Najvažnije je redovno zalijevanje, koje se može automatizirati pomoću već spomenutog sustava. Osim toga, nema velike potrebe za dodatnim hranjenjem biljaka, jer najbolje uspijeva u laganoj, dobro dreniranoj zemlji koja je bogata organskim tvarima. Također, luk je relativno otporan na štetočine i bolesti, pa nije potrebno često prskanje ili zaštita.

Dakle, sadnja mladog luka u plasteniku početkom listopada predstavlja odličnu priliku za svakog poljoprivrednika koji želi ostvariti stabilan prihod uz minimalne troškove i brigu. Bez obzira na koju vrstu sadnje se odlučite, ovaj usjev pruža brojne prednosti: brzi rast, otpornost na hladnoću, dug vijek trajanja nakon berbe i konstantno dobru otkupnu cijenu. Uz poštivanje navedenih pravila uspjeh u uzgoju je zagarantiran.


Tagovi

Mladi luk Plastenik Jesenjasadnja Biznis Hranjivakocka Arpadžik Sjeme


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.