Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje šparoge
  • 06.10.2023. 10:30
  • Istarska, Labin

Šime Martinović: Tržište za uzgoj divljih šparoga postoji, a cijena je dobra

Gdje god dozrijevaju smokve, može rasti i divlja šparoga, ističe Martinović čija se priča o ovom uzgoju širi, a više o svemu moguće je saznati ove subote na edukativnoj radionici u organizaciji Grada Labina i Veleučilišta u Rijeci

Foto: Blanka Kufner
  • 1.611
  • 74
  • 0

Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte Grada Labina u suradnji s Veleučilištem u Rijeci predstavlja novi i inovativni edukacijski program pod nazivom 'Uzgoj divlje šparoge – iz šume na polje, iz polja na stol' koji će se po prvi puta održati u Labinu. Edukacija će biti izvedena u dva djela.

Prvi, teorijski dio bit će održan u prostorijama Gradske knjižnice Labin s početkom u 9 sati. U teorijskom dijelu dr. sc. Martina Peršić s Veleučilišta u Rijeci polaznicima će pružiti osnovna teorijska znanja o prikupljanju sjemena, proizvodnji presadnica i podizanju nasada divlje šparoge.

U praktičnom dijelu, koji će se održati na Vinežu od 13 do 16 sati, polaznici će posjetiti eksperimentalni nasad divlje šparoge, gdje će im Šime Martinović teorijsko znanje predstaviti u praksi.

Zdrava i cijenjena namirnica

"Prije određenog vremena gotovo nitko nije vjerovao da se divlje šparoge uopće mogu uzgojiti u vlastitom vrtu", ispričao nam je Šime Martinović koji se ovom delicijom gosti i tijekom ljeta.

Uvjeren je kako je uzgoj divljih šparoga izvrsna ideja za one koji već imaju voćnjake, maslinike ili barem komadić vlastite zemlje. 

Tržište postoji, a cijena koja se postiže je doista dobra jer se divlje i pitome šparoge kvalitetom i okusom ne mogu mjeriti. Naime, one se nazivaju i carskim jelom jer se ne radi o svima pristupačnoj namirnici.

Za razliku od pitome, divlja je, kaže, intenzivnijeg okusa i zdravija - sadrži brojne vitamine i minerale.

Priča o uzgoju divljih šparoga se širi

"Iza mene sada službeno stoji Veleučilište u Rijeci. Naime, nositeljica radionice je dr.sc. za mediteransko bilje Martina Peršić. Već smo održali radionice u Pazinu i Rijeci. Ja sam imao, osim toga, mini radionicu u Zadru te sam u pregovorima za nove po otocima", odgovara nam Martinović na pitanje što se promijenilo od našeg zadnjeg susreta prije više od godinu dana.

Divlje šparoge - možemo li ih uzgojiti u vrtu kako bi u njima uživali i ljeti?

Dodaje kako se Poljoprivredni institut u Poreču javio na natječaj za izdavanje brošure o ovom uzgoju pri čemu će on biti konzultant. Zadovoljan je, kaže, suradnjom s Istarskom, ali i Zadarskom županijom.

"Pročelnik za poljoprivredu u Zadarskoj županiji, Danijel Segarić, napomenuo je kako podržava ovakav uzgoj. Smatra da bi jedna od zanimljivih ideja bile fotonaponske elektrane u konsocijaciji s divljim šparogama", opisuje Martinović. 

Uzgoj divljih šparoga izvrsna je ideja za one koji već imaju voćnjake, maslinike ili barem komadić vlastite zemlje, kaže

Navodi također kako je u kontaktu s Primorsko-goranskom županijom na projektu udruživanja kvarnerskih i dalmatinskih otoka te priobalja o uzgoju divlje šparoge kao nove gospodarske grane "na koje se nadovezuje razvoj ruralnog područja, dodatni prihodi u maslinicima, a izuzetno je zanimljivo da možemo ponuditi ih usred ljeta".

Podrška stiže sa svih strana

Kako ističe, potencijal je carsko jelo u svakom vrtu. "Kad uspijevaju pomodori, zašto ne bi uzgajali i šparoge? Gdje god dozrijevaju smokve, može rasti i divlja šparoga", napominje. Uzgojem ovog povrća stvara se dodatni prihod koji bi, u današnje vrijeme kada su troškovi u poljoprivredi veliki, mogao biti vrlo bitan, smatra.

S uzgojem će pokušati i 'vrtlarica' Kornelija Šoštarić koja ga je posjetila na imanju u Vinežu.

"Uspije li, ide o tome emisija na televiziji. Poklonio sam joj sadnice i objasnio postupak te nam ostaje da se nadamo dobrim rezultatima", govori Martinović. Sandri Banac, vlasnici brenda 'Šinjorina smokva' također je poklonio sadnice radi konsocijacijie sa smokvama.

Podršku ovakvom uzgoju iskazuju također dr. Danijela Posavec te prof. dr. Mario Njavro koji su slušali njegova predavanja te smatraju da se radi o velikom kapacitetu razvoja poljoprivrede, naročito na otocima.

Martinović uvelike radi na umrežavanju od Istre sve do Visa. Njegove divlje šparoge već rastu u zadarskim i splitskim vrtovima, ali i u Baniji, Zagorju pa čak i Strassbourgu.

Besplatna edukacija o uzgoju u Labinu

Svi zainteresirani za uzgoj pozivaju se na besplatni edukacijski program koji će se održati u subotu, 7. listopada 2023. u Labinu. 

Grad Labin i Veleučilište u Rijeci nadaju se kako će ovom programom oživjeti ideju o organiziranom uzgoju divlje šparoge, obogatiti ponudu lokalnih OPG-ova te indirektno osigurati kontinuiranu gastronomsku ponudu ovom iznimnom namirnicom.

Edukacija je namijenjena primarno vlasnicima OPG-ova i ugostiteljima, ali i poljoprivrednim hobistima kao i ostalim entuzijastima koji žele saznati više o ovom uzgoju. Prijaviti se možete na: divlja.sparoga@veleri.com ili na https://shorturl.at/lmKR5.


Tagovi

Uzgoj divljih šparoga Edukacija Labin Vinež Istra Šime Martinović Divlje šparoge


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"