Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sjetva
  • 06.10.2024. 07:30

Sjetva graška u jesen za berbu u proljeće - savjeti za uspješan uzgoj

Prije sjetve graška, zemlju je potrebno dobro pripremiti. Grašak najbolje uspijeva u rahloj i dobro dreniranoj zemlji bogatoj organskim tvarima

Foto: Shutterstock/La Huertina De Toni
  • 258
  • 24
  • 0

Grašak je popularna kultura za jesensku sjetvu, a njegovo rano branje u proljeće nudi prednost svježih plodova prije početka ljetnih vrućina. Da biste osigurali dobar prinos, važno je pridržavati se nekoliko ključnih koraka tijekom pripreme tla, sjetve i zaštite biljaka.

Kada sijati grašak u jesen?

Sije se početkom do polovice listopada, ovisno o klimatskim uvjetima vašeg područja. Cilj je da biljke proklijaju i blago porastu prije nego nastupi hladnije vrijeme, ali ne toliko da narastu previše i postanu osjetljive na mraz.

Što se u listopadu radi u vrtu? Evo 5 nezaobilaznih aktivnosti

Kako pripremiti zemlju?

Prije sjetve, zemlju je potrebno dobro pripremiti. Grašak najbolje uspijeva u rahloj i dobro dreniranoj zemlji bogatoj organskim tvarima. Preporučuje se duboko oranje ili kopanje tla kako bi se olakšao razvoj korijena. 

Gnojidbu možete obaviti kompostom ili zrelim stajskim gnojem, ali izbjegavajte previše dušika, jer grašak ima sposobnost fiksiranja dušika iz zraka putem korijenovih kvržica. Dodatni dušik može potaknuti prekomjerni rast lista, a ne mahuna, odnosno ploda.

Dubina sjetve

Sije se na dubinu od 3 do 5 centimetara, ovisno o tipu tla. U lakšim, pješčanim tlima sjemenke treba sijati dublje, dok u težim, glinastim tlima dovoljno je 3 centimetra. Preporučuje se razmak između redova od 20 do 30 centimetara kako bi se osiguralo dovoljno prostora za razvoj biljaka te okopavanje i nagrtanje

Preporučeni razmak između sjemena u redu je oko 5-8 cm, ovisno o sorti i uvjetima uzgoja. Ovaj razmak omogućuje biljkama dovoljno prostora za rast i razvoj, a istovremeno optimalnu gustoću za postizanje boljeg uroda. No, ako mislite da ćete imati problema s pticama, posijte nešto gušće. 

Zaštita sjemena od ptica

Ptice mogu biti problem kod sjetve, osobito u fazi nicanja. Kako biste zaštitili sjeme, možete postaviti mreže iznad površine tla, koristeći štapove ili lukove. Također, pomažu i grane koje će stvoriti prepreku pticama da dođu do površine tla. 

Dodatna metoda zaštite je prekrivanje sjemena tankim slojem slame ili piljevine, što će im otežati pronalazak sjemenki.

Otpornost na mraz i zaštita biljaka

Ova je kultura relativno otporna na niske temperature, te može izdržati do -5°C, a neki kultivari čak i do -10°C. Međutim, mlade biljke mogu biti osjetljive na nagle i jake mrazeve, pa je dobro imati na umu nekoliko zaštitnih mjera. 

U slučaju najavljenog mraza, preporučuje se prekriti biljke agrotekstilom ili slamnatom prostirkom kako bi se ublažili negativni učinci hladnoće. Ako unatoč zaštiti mraz ošteti biljke, tlo se može koristiti za novu sjetvu u proljeće.

Što učiniti ako mraz uništi biljke?

Ukoliko se dogodi da biljke stradaju od mraza, nemojte očajavati. Grašak možete ponovno posijati na istom mjestu u proljeće. Tlo će već biti obrađeno, pa će biti potrebno minimalno dodatno pripremanje. 

Pričekajte da prođe opasnost od mraza, a sjetvu obavite krajem veljače ili početkom ožujka, ovisno o klimatskim uvjetima.


Tagovi

Sjetva graška Uzgoj graška Sjetva u jesen Razmak između redova Gnojidba Zaštita od ptica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.