Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Direktna sjetva
  • 13.05.2024. 09:00

Sjetva industrijske rajčice: Sjeme direktno u zemlju, prinos do 80 t/ha

Proizvodnja rajčice za industrijsku preradu temelji se na direktnoj sjetvi na površinama, a uz primjenu pune mehanizacije. Koristi se sortiment koji istovremeno dozrijeva (75 - 80 posto). Tlo treba biti duboko i plodno, ravno i nivelirano.

Foto: Depositphoto/simonapavan
  • 11.582
  • 598
  • 0

Jesenska obrada izvodi se na punu dubinu, a potom "listeri" grubo profiliraju gredicu. Direktna sjetva rajčice se obično izvodi od polovice travnja kako bi se izbjegao rizik od kasnih proljetnih mrazeva. Nicanje obično uslijedi poslije dva tjedna. Zadnji rokovi ne bi smjeli prijeći polovicu svibnja jer bi uvjetovali zakašnjenje u berbi.

Načini sjetve

Sjetva se može obaviti agregatnim strojem ("tilter"), koji stovremeno formira gredice, unosi gnojivo, herbicide i sije.

Najčešće su gredice širine 150 cm, a sjetva se obavlja u dvorede trake, s međurednim razmakom od 30 cm i razmakom između traka gredica 100 cm. Na svakih 25 - 30 cm u redu usijavaju se hrpice sjemena (četiri do sedam sjemenki). Ako se radi u trakama osigurava se veći broj biljaka (100 do 250.000). Dubina sjetve je dva do tri centimetra, a količina sjemena oko dva kilograma po hektaru.

Što znači sijati pod motiku i na što paziti? Evo 7 savjeta

Moguće je na naprijed navedeni način proizvodnje rajčice za preradu, umjesto usijavanja sjemena, obaviti presađivanje rasada s četiri do pet razvijenih listova te tako dobivamo sklop biljaka od oko 25.000/ha. Ovakvim načinom dobivamo tržišno kvalitetnije plodove, ali i skuplju proizvodnju po jedinici površine. Razumije se da i u ovom slučaju koristimo sortiment, s hibridima ili sortama determinantnog (niskog) porasta.

Izbor hibrida

Od hibrida rajčica mogu se koristiti baghera F1 (rani determinantni hibrid, namijenjen uzgoju na otvorenom), daisy F1 (srednje rani determinantni hibrid, namijenjen ugoju na otvorenom), serdika F1 (srednje rani determinantni hibrid, namijenjen uzgoju na otvorenom), joker F1 (srednje kasni determinantni hibrid, namijenjen uzgoju na otvorenom), mountain pride F1 (srednje rani determinantni hibrid, namijenjen uzgoju na otvorenom), red river (srednje rana determinantna sorta, namijenjena preradi i mehaniziranoj berbi), red hunter F1 (srednje rani determinantni hibrid, namijenjen preradi i mehaniziranoj berbi), rio grande (srednje kasna determinanta sorta, namijenjena preradi, za ručnu i mehaniziranu berbu) i brigade F1 (srednje kasni determinantni hibrid, namijenjen preradi i mehaniziranoj berbi).

Koji hibrid vi koristite? (Foto: Depositphotos/alessandrozocc)

Njega poslije sjetve

U proizvodnji rajčica iz sjemena prvo kultiviranje izvodimo kada biljke imaju dva do tri stalna lista, na dubini tri do pet centimetara, nikako kasnije zbog moguće ozljede korijenovog sustava. Kasnija kultivacija ovisi o stanju zemljišta. Prorjeđivanje biljaka je kada imaju dva do tri stalna lista, nikako kasnije zbog moguće ozljede korijenovog sustava susjednih biljaka. U "kućici" se ostavljaju tri do četiri biljke. Ako je sjetva obavljena u nizu, biljke se prorjeđuju na 10 - 15 cm u redu.

Navodnjavanje se izvodi najčešće "brazdama", formiranim tijekom podizanja gredica. Najefikasniji i najsigurniji sustav navodnjavanja je "kap po kap", koji se sve više primjenjuje.

Zaštita od uzročnika bolesti, štetnika i korova radi se kao i kod proizvodnje iz rasada.

Berba

Rajčica iz sjemena, namijenjena industrijskoj preradi, bere se kombajnima kada je oko 70 - 80 posto plodova zrelo (crveno). Provjera zrelosti je na sljedeći način: iščupa se po nekoliko biljaka, plodovi stresu s njih, prebroje i izračuna postotak zrelosti. Berba kombajnima je jednokratna, tako što kombajni kose biljke uz samo zemljište, uvlače ih u unutrašnjost i s njih posebnim tresačima odvajaju plodove.

Elektronskim uređajima odstranjuju se nedozreli plodovi i eventualne primjese, a zreli plodovi transportiraju se u velike sanduke ili prikolice kojima se dopremaju na preradu. Učinci samohodnih jednorednih kombajna su osam do deset tona ubranih plodova za sat vremena. Preduvjeti uspješne mehanizirane berbe su fino obrađeno i poravnato zemljište bez grudica i kamenja, nezakorovljen usjev te sorte čvrstih plodova, koji se lako odvajaju od drški. Najčešći prinosi industrijske rajčice iznose 50 - 80 t/ha.

S ciljem pospješivanja ujednačenog sazrijevanja plodova, kada je oko 25 posto plodova dobilo crvenkastu boju, usjev se tretira Ethrelom (dvije do četiri litre/1.000 litara vode).


Tagovi

Navodnjavanje i zaštita Berba Direktna sjetva Sjetva tilterom Rajčica za preradu Industrijska rajčica Sjetva u gredice


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda