Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj presadnica
  • 29.01.2024. 07:30

Sjetva kupusa se obavlja u neutralan supstrat

O kvaliteti uzgojenih presadnica ovisi prinos kupusa. Sjetvu je potrebno prilagoditi namjeni i dužini vegetacije.

Foto: Depositphoto/gorvik
  • 925
  • 108
  • 0

Kupus nije zahtjevna povrtna kultura kao što je to slučaj s paprikom, ali i on traži znanje, rad, vrijeme i pažnju. Obilan rod zdravih i jakih glavica možemo dobiti samo ako imamo dobre presadnice. 

Puno je faktora koji utječu na uzgajanje presadnica kupusa, a prije svega potrebno je odlučiti u koju svrhu ga uzgajamo, kada ga sijemo i kakva je kvaliteta tla. 

Odaberite sortu ili hibrid

Prvi korak je da se odlučimo za sortu i hibrid određene namjene i dužine vegetacije.

Prema namjeni razlikujemo sorte za svežu upotrebu u salatama i to su uglavnom iz rane grupe zrenja, zatim za svježu upotrebu i termičku obradu, najčešće su iz srednje grupe, i za kiseljenje kasne sorte.

Sjeme treba biti kvalitetno, imati visoku klijavost i da biti dezinficirano, bilo bio metodama ili upotrebom kemijskih sredstava.

Poštujte rokove sjetve

Ovo je kultura koja odlično podnosi niske temperature, ali sa sjetvom ne treba žuriti. Prerana sjetva dovodi do pojave izduženih biljaka, stablo je tanko, korijen slabo razvijen, slab je razvoj.

Od sjetve do nicanja prođe pet do deset dana, a proizvodnja presadnica traje između 40 i 60 dana ovisno o dužini vegetacije koja može biti od 90 do 180 dana.

Koristite kvalitetan supstrat

Za proizvodnju presadnica je od izuzetne važnosti kvaliteta supstrata koji treba bit rastresit, rahle strukture, imati dobre vodo-zračne karakteristike, neutralne pH reakcije, bolje kad je neutralan ili blago kiseo.

Nekada je sadnja kupusa obavljanja na otvorenom na mjestu gdje je spaljivano drvo, jer se tako istovremeno termički dezinficiralo zemljište i obogaćivalo hranivima putem pepela.

U slučaju da zemljište nije dezinficirano možete ovaj posao odraditi uz pomoć otopine kalijeva permanganata.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Proljetna sjetva Kupus Sjetva kupusa Presadnice kupusa Rasad kupusa Supstrat za kupus Sjeme kupusa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.