Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikva lufa
  • 07.03.2014. 10:50

Spužva koja nije morska, a raste i u Slavoniji

Uzgoj "kopnene spužve" ne razlikuje se od onog ostalih biljaka iz porodice tikvi, uvjeti za rast su jednostavni, a primjenu nalazi u kozmetičkoj, prehrambenoj i prerađivačkoj industriji

  • 7.168
  • 255
  • 0

Zovu je kopnena spužva, ima finu strukturu koja se koristi za piling (za grubu kožu na laktovima i stopalima), masažu (poboljšava cirkulaciju te s površine kože uklanja odumrle stanice, čini kožu glatkom i napetom), koristi se kao spužva za kupanje, a može se staviti i u sapun. Tikva lufa (Luffa cylindrica) je široko rasprostranjena jednogodišnja zeljasta biljka koja raste u tropskim i subtropskim područjima kao kultivar ili biljka koja se sama razmnožava. Još se sa sigurnošću ne može potvrditi je li joj pravi dom Afrika ili Azija. Kod nas također uspješno raste uz minimalno zahtjevne uzgojne mjere. Treba se držati nekih bitnih stvari.

Sije se tek kad smo sigurni da mraza više neće biti, jer su kod klijanja potrebni vlažni i topli uvjeti, kao i za sve ostalo sjeme. Tikvi treba osigurati i mjesto za penjanje, povezivati ju i ne dopustiti da plodovi rastu na zemlji jer na taj način neće biti lijepog oblika. Ima plodove veličine 30-80 cm sa glatkom korom. Dok su mlade mogu se koristiti kao krastavci ili bilo koje druge tikve, a kasnije služe isključivo kao spužve. Cvijet im je žut. Plodovi se beru kada se u potpunosti osuše i tada se oguli kora, istresu se sjemenke, spužve se zatim operu u mješavini vode i laganog izbjeljivača, dobro se isperu i ostave na sušenju. Koriste se u kozmetici kao spužve za piling kože i u domaćinstvu kao izvrsno sredstvo za uklanjanje nečistoća, auto i prerađivačkoj industriji, kao filteri pa čak u izradi obuće. Sok od lufe koristi se kao domaći lijek za razne infekcije i podizanje imuniteta.

Preporuka je da se prije sijanja, sjeme obavezno preko noći namoči u mlaku vodu. Idealno vrijeme za sjetvu je temperatura od 20-30 stupnja celzijevih. Klijanje može trajati od nekoliko dana pa čak do četiri tjedna. Saditi ih treba kao i ostale tikvenjače, na jedan metar razdaljine. Najbolje bi bilo bočne izdanke otkloniti i ne dopustiti biljci da rađa više od 25 plodova. Tako potičemo veličinu plodova i njihovu kvalitetu. Ukoliko koristimo plodove za prehranu, berba se vrši cca dva mjeseca nakon sjetve, a za izradu spužvi i sličnih proizvoda tri do šest mjeseci nakon sjetve.

Ukoliko se želite baviti uzgojem ove zanimljive kulture koja ima višestruku primjenu, ili pak želite kupiti ovakav proizvod, možete se javiti jednom od hrvatskih proizvođača, Ivanu Bagi, na e-mail ivanbago54@gmail.com ili broj mobitela 0981328970.


Tagovi

Tikva lufa Imunitet Kozmetika Bočni izdanci Luffa cylindrica Kopnena spužva Ivan Bago Tikva spužva


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."