Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Egipatski krumpir
  • 02.01.2024. 18:00

Stiže rani egipatski krumpir - tko ga najviše uvozi?

Vremenski uvjeti bili su vrlo dobri, a u kombinaciji s kvalitetnim zemljištem, i gomolji su kvalitetni, bez bolesti i štetnika. No, cijena će mu ipak rasti.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 2.809
  • 306
  • 1

Sezona vađenja ranog krumpira u Egiptu se približava, a u ovoj zemlji očekuju veliku potražnju iz inozemstva. Također, predviđa se i rast cijena, navodi FreshPlaza

Velika potražnja i smanjenje površina

Vremenski uvjeti bili su vrlo dobri, a u kombinaciji s kvalitetnim zemljištem, i gomolji su kvalitetni, bez bolesti i štetnika, rekao je menadžer izvoza u tvrtki Al Gamala, Mohamed Hassan koji smatra da će se ponoviti scenarij od prošle godine kada je potražnja nadmašila ponudu, ali i rastuće cijene. Naime, problemi koji su se javili tijekom proizvodnje su nagli rast cijena gnojiva i drugih poljoprivrednih inputa.

Mnoge proizvođače je rast troškova proizvodnje odvratio od sjetve i pored dobrih prošlogodišnjih cijena. To je glavni razlog smanjenja površina pod ovom kulturom.

Tražen u Hrvatskoj i Sloveniji

Hassan očekuje veliku potražnju europskog tržišta, što potkrjepljuje kupcima koji su potpisali ugovore za tisuće tona.  

"Velike količine tražene su u Španjolskoj i Nizozemskoj, unatoč njihovoj snažnoj domaćoj proizvodnji. Između ostalih, tražene su i u Hrvatskoj i Sloveniji. Na drugom mjestu su tržišta kao Saudijska Arabija i Kuvajt, a slijede afrička tržišta", otkrio je. 

Ponuda sortimenta je bogata, kao i krupnoća gomolja. Očekuje se da će cijene porasti za najmanje 30 posto, što diktiraju troškovi proizvodnje i globalna neravnoteža između ponude i potražnje.


Tagovi

Egipatski krumpir Proizvodnja krumpira Uvoz krumpira Cijena krumpira Izvoz krumpira Rani krumpir


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB