Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 03.08.2023. 07:30

Što beremo i sijemo u kolovozu?

Mjesec je intenzivne berbe i sjetve, ali i pripreme zimnice.

Foto: Ranka Vojnović
  • 22.094
  • 1.176
  • 0

Kolovoz je mjesec intenzivne berbe, ali i sjetve kultura koje ćemo brati tijekom jeseni, zime i proljeća. Ovo je i period kada se priprema zimnica i stočna hrana za zimu.

Beremo plodove

Mjesec je obilja plodova u voćnjacima i povrtnjacima, osim u područjima gdje je sve stradalo od nevremena. Sada se beru breskve, marelice, ljetne sorte jabuke, kruške, dozrijeva grožđe, bobičasto voće.

U vrtovima traje berba raznih vrsta povrća. Beru se paprike, krastavci, rajčice, patlidžan, dinje, lubenice, mahune, grah. Prispijevaju kupus, cvjetača, ljetne salate, blitva, tikvice, tikve, kukuruz šećerac. Iz zemlje se vade krumpir, mrkva, peršin, cikla, repa. Beru se začinske biljke, poput bosiljka, čili papričica. Vrijeme je berbe ljekovitog bilja kojeg smo uzgajali u vrtu, ali i u prirodi možemo pronaći mnogo vrsta. Važno je da ih ne uništavamo.

Nastavite s brigom o usjevima paprike, rajčica, patlidžana, tikvica, tikvi, jer će njihova berba potrajati do kasne jeseni i prvog mraza.

Ljetna sjetva

Već od početka ovog mjeseca možemo početi sijati mrkvu, peršin, blitvu, endiviju, poriluk i mnoge druge vrste. Ljudi koji imaju vrtove u mediteranskom području, zahvaljujući toplijoj klimi, imaju puno veći izbor. Skoro da je nemoguće zamisliti vrt na Mediteranu koja nema raštiku ili prokulice.

Bez obzira gdje se nalazite bolje je da se odlučite za sjetvu u kontejnere ili posudice. Razlog tome je nedostatak vlage u tlu tijekom kolovoza, a sjemenu da bi klijalo i dalo kvalitetne mlade biljke treba voda. Ovo će vam osigurati kontrolirane uvjete i osigurati veći postotak nicanja, ujednačen rast i lakšu zaštitu od štetnika i bolesti. Prilikom sadnje na stalno mjesto mlade presadnice je potrebno dobro zaliti, a po potrebi postaviti zaštitnu mrežu da stvori sjenu.

U slučaju da se odlučimo za sjetvu na otvorenom potrebno je zemlju zaliti kako bi imala dovoljno vlage. Kod sjetve mrkve ili peršina preko gredice se postavlja malč, papirnate vreće ili karton. Sve se dobro zalije. Pokrovni materijali imaju istu ulogu, da sačuvaju vlagu u zoni nicanja. Sitna sjemena su osjetljiva na nedostatak vlage. Osim toga, provjerite starost sjemena. U drugoj polovici mjeseca sijemo repe, ciklu, korabu, blitvu, salate, špinat, radič.


Tagovi

Ljetna sjetva Berba povrća Berba voća Sjetva povrća Sjetva u kolovozu Radovi u vrtu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda