Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi luk
  • 27.08.2024. 09:00

Što je najvažnije u proizvodnji luka srebrenca iz presadnica?

Presadnice luka srebrenca proizvode se najčešće u kontejnerima u zaštićenom prostoru ili lejama na otvorenoj površini, sjetvom sjemena sredinom ili u drugoj polovici kolovoza.

Foto: Shutterstock/SIM ONE
  • 136
  • 9
  • 0

Luk (Allium cepa L.) se iz presadnica uglavnom koristi za proizvodnju mladog luka srebrenca ili eventualno za proizvodnju konzumnih glavica za svježu potrošnju. Za ovu proizvodnju kod nas se uglavnom koriste sorte bijelih ovojnih listova s krupnim glavicama i s niskim postotkom suhe tvari. 

Ovaj način proizvodnje zastupljen je na oraničnim površinama, a namijenjen je za osiguravanje tržišta svježim, mladim lukom. Presadnice se proizvode najčešće u kontejnerima u zaštićenom prostoru ili lejama na otvorenoj površini, sjetvom sjemena sredinom ili u drugoj polovici kolovoza.

Rasađivanje u septembru i oktobru

Za proizvodnju presadnica za jedan hektar površine potrebno je dva do tri kilograma sjemena, odnosno 200 - 300 metara kvadratnih leja. Rasađivanje srebrnjaka obavlja se krajem rujna i u listopadu.

Što se sije, sadi i u vrtu radi u kolovozu?

Presadnice za sadnju trebaju imati tri do četiri razvijena lista, debljinu četiri do pet milimetara i dužinu oko 15 cm. Neposredno pred sadnju, one se klasiraju po veličini, uz istovremeno skraćivanje listova i korijena za 1/4 do 1/5. Sadi se ručno na malim površinama ili sadilicama na većim površinama. Razmak sadnje iznosi 20 do 30 sa 10 do 12 cm.

Kod prerane sadnje ili u uvjetima tople jeseni i blage zime, presađene biljke mogu se razviti toliko da u proljeće razviju cvjetno stablo, odnosno da izrastu u cvjetonosno stablo. To se može dogoditi i ako se sade krupnije glavice promjera 2,5 i više cm.

Zalijevanje, prihrana

Tijekom jeseni može se primijeniti jedno, rjeđe dva zalijevanja. Neposredno po ukorjenjavanju obavlja se prihranjivanje. U proljeće, čim to bude moguće, izvesti kultiviranje na četiri do sedam centimetara dubine, s prihranom dušičnim gnojivima.

Ostale mjere njege su slične pri proizvodnji luka iz sjemena i lukovica. To se odnosi na zaštitu od korova, uzročnika bolesti i štetnika, a pogotovo borbu protiv lukovih muva u rano proljeće.

Berba luka srebrenca je tijekom travnja i svibnja. Prinos je od 20 do 35 t/ha.


Tagovi

Proizvodnja presadnica Proizvodnja presadnica u kolovozu Optimalno vrijeme sadnje luka Prihrana luka Lukova muha Luk srebrenac


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.