Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kupusa
  • 30.12.2023. 16:30

Što je pored kvalitetnog sjemena, potrebno za proizvodnju presadnica ranog kupusa?

Sjetva sjemena za proizvodnju rasada ranog kupusa na otvorenom polju počinje tijekom siječnja i veljače, u toplim gredicama i kontejnerima.

Foto: Gordana Nastić
  • 955
  • 88
  • 0

Sjetva sjemena za proizvodnju presadnica ranog kupusa na otvorenom polju počinje tijekom siječnja i veljače, u toplim gredicama i kontejnerima. Rasađivanje se obavlja, ovisno od vremena sjetve, vremenskih prilika i planiranog plasmana, krajem veljače, tijekom ožujka i travnja, a berba ovisno od klimatskih prilika i osobine hibrida - krajem svibnja, tijekom lipnja i srpnja. Sadnju kupusa na otvorenom treba prilagoditi vremenskim uvjetvima kako ne bi došlo do propadanja biljaka.

"Za proizvodnju ranog kupusa rasad se proizvodi u toplim gredicama. Sjetva se najčešće obavlja krajem siječnja ili početkom veljače, odnosno pravilo je oko 40 dana prije rasađivanja na otvoreno polje", ističe stručna savjetnica za ratarstvo Nada Lazović Đoković i naglašava da ukoliko se planira pikiranje onda se sjetva obavlja najčešće u drugoj polovici veljače.

Neophodno kvalitetno sjeme

Prije same sjetve je, po njenim riječima, neophodno izabrati kvalitetno i zdravstveno sigurno sjeme za ranu proizvodnju. Također je potrebno da gredice budu dobro pripremljene, odnosno da je tlo od koga se prave bogato hranjivim sastojcima, mrvičaste strukture s dobrim vodnim i zračnim režimom (dobro drenirano). Same gredice trebaju uvijek biti postavljene na osunčanim i dobro prosvijetljenim stranama i zaštićene od hladnih vjetrova.

"Danas postoji u prodaji čitava paleta različitih supstrata koji se koriste u tu svrhu. Vrlo je jednostavno napraviti i vlastiti supstrat, koji najčešće predstavlja mješavinu komposta 40 do 50 posto, treseta 10 do 20 posto, vrtne zemlje 20 do 30 posto, pijeska 20 do 25 posto i kombiniranog mineralnog gnojiva NPK 16:16:16 dva do četiri posto", kaže i dodaje da prilikom pripreme treba voditi računa da smjesa bude dobro izmiješana, prosijana od grubljih struktura i dezinficirana.

Sjeme se sije u plitke brazdice, koje se nakon sjetve pokrivaju zemljom i zalijevaju

Ona savjetuje da sjetvu sjemena treba obaviti na odgovarajućoj dubini u prosjeku 0,5 do jednog centimetra kako bi ono u što kraćem roku niklo. Sjeme se sije u plitke brazdice, koje se nakon sjetve blago pokrivaju zemljom i zalijevaju. Da bi se dobio dobar rasad treba ga umjereno i redovno zalijevati u početku sa dva do tri, a kasnije sa tri do četiri l/m2.

Svjetlost ima značajnu ulogu za normalan rast i razvoj biljaka i zato je neophodno dovoljno osigurat, prije svega prirodnu, a ako ne može, onda izvor umjetne svjetlosti. Također sklop biljaka ima veliki utjecaj na kvalitetu presadnica jer ako je gust dolazi do njegovog zasjenjivanja i izduživanja. Temperaturu treba održavati u rasponu od 17 do 23 stupnja da bi biljke imale optimalne uvjete za rast i razvoj, a ako se potrebna temperatura ne može osigurati prirodnim putem, onda treba koristiti razne grijalice.

Presadnice kupusa: Glavni uvjet je sjetva sjemena dobre klijavosti

Veoma je važno održati i optimalnu vlažnost zraka koja treba biti u intervalu od 70 do 75 posto, tako da se potrebna vlaga tijekom perioda proizvodnje rasada nikako ne gubi.

"Nakon klijanja i nicanja rasada, pogotovo ako nije dovoljno zelen, bujan i čvrst, a ostali uvjeti dobri, prihrana predstavlja neizostavnu mjeru i zato u te svrhe treba primijeniti NPK 20:20:20 u količini 50 gr + aminokiseline, organske kiseline i inhibitori rasta u količini pet do 10 gr, otopljenih u 10 litara vode", savjetuje i poručuje da se ovaj postupak često može ponoviti tijekom proizvodnje rasada.

Potrebno dovoljno prostora za rast

Pikiranje ili presađivanje rasada u novu pripremljenu gredicu je, po njenim riječima, vrlo bitna mjera koja se provodi s ciljem da biljke imaju dovoljno prostora za normalan rast i razvoj, na većem razmaku (osam do 12 cm x osam do 12cm), i to samo zdrave i dobro razvijene biljke (najmanje prva dva lista). Nakon rasađivanja obavezna je primjena zalijevanja biljaka mlakom vodom, i zasjenjivanje u trajanju od jednog do dva dana, zbog gubitka vlage.

"Kaljenje (jačanje) rasada za sadnju na otvorenom polju podrazumijeva da ga tijekom sedam do 14 dana, izlažemo vanjskom utjecaju samo tijekom dana, a nakon toga još tjedan izlažemo i tijekom dana i noći", kaže.

Sadnja se provodi na prethodno dobro pripremljenom zemljištu za ranu proizvodnju u plastenicima, ali i na otvorenom polju, gdje se rasad sadi na međuredni razmak od 50 cm i u redu od 30 do 40 cm, kao i na nešto veću dubinu, na kojoj je bio u gredici tijekom proizvodnje. Najčešći rokovi sadnje u zaštićenom prostoru su od 15. do 20. veljače, a na otvorenom polju od 15. do 20. ožujka. Danas osim ručne postoji i strojna sadnja na otvorenom polju. Sadi se isključivo zdrav i dobro razvijen rasad sa pet do šest listova.

Na otvorenom se sadi na međuredni razmak od 50 cm

Kvalitetan sadni materijal ne znači istovremeno visok i stabilan prinos dobre kvalitete ako se i nakon sadnje ne nastavi s pravilnom i pravovremenom njegom posađenog rasada i primjenom svih neophodnih mjera da bi se došlo do željenog rezultata.

Ekonomski gledano, kupus predstavlja vrlo značajnu povrćasku vrstu koja se, uglavnom, uzgaja na otvorenom polju, a u posljednje vrijeme, sve više i u različitim oblicima zaštićenog prostora ili pod agrotekstilom.


Tagovi

Rasad ranog kupusa Proizvodnja kupusa Pikiranje Kvalitetno sjeme Nada Lazović Đoković Tople gredice


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz sektora poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gospodarstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.