Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikropovrće
  • 29.12.2023. 07:30

Što je potrebno za uzgoj mikrobilja?

Mogu ga uzgajati i amateri u kuhinji ili na prozorskoj dasci. Brz ciklus proizvodnje zahtijeva i određene uvjete. Što se bolje pripremimo, to su veće šanse za berbu.

Foto: Depositphotos/ronstik
  • 1.363
  • 89
  • 0

Odličan izvor vitamina i korisnih tvari u zimskom razdoblju je mikrobilje koje se uzgaja u zatvorenom, toplom prostoru. U mladim biljčicama je visok sadržaj vitamina, minerala i raznih korisnih tvari. Imaju veliku nutritivnu vrijednost.

Za sjetvu se koriste razne vrste povrća, začinskog, ljekovitog i divljeg bilja, žitarice, mahunarke. Sve ih odlikuje brz rast, a mogu ih uzgajati i amateri u kuhinji ili na prozorskoj dasci.

Koje se vrste mogu uzgajati kao mikrobilje? Tri su najpopularnije

Profesionalci ih uzgajaju u namjenskim objektima ili staklenicima.

Što nam je potrebno za uzgajanje mikropovrća?

Prvo što će vam trebati je sjeme. Sve vrste koje odlikuje brz rast mogu se koristiti, a najpopularnije su: špinat, alfa alfa (lucerna), rotkvice, kelj i druge kupusnjače, zelena salata, rukola, grašak, leća, crveni luk iz sjemena, gorušica, bosiljak, korijandar, sezam, suncokret.

Koristite sjeme od biljaka iz ekološkog uzgoja koje nisu bile izložene kemikalijama (pesticidima i gnojivima). 

Ovisno o tehnici uzgoja upotrebljavaju se posude ili tacne za supstrat ili za hidroponiju. Kod uzgajanja na supstratu (zemlja, treset, pijesak, vlakna kokosa, pamuka i jute) radi se o plitkim posudama, dubine do 5 ili 6 cm koje na dnu imaju rupice za drenažu suvišne vode. Za amaterski uzgoj bit će dovoljan i bilo kakav plastični poslužavnik ili plastična ambalaža koju bi bacili. Potrebno je samo da na dnu ima rupice ili ih sami napravite.

Supstrat treba biti kvalitetan, bogat organskim tvarima. Biljčicama će za rast najbolje odgovarati slabokisela pH rekcija između 5,5 do 6,5. Drenaža i aeracija trebaju biti dobre. Ne smije sadržavati ostatke pesticida, toksične tvari, teške metale. Posebno se mora paziti da se radi o steriliziranim supstratima kako bi spriječili pojavu biljnih bolesti na klijancima, što bi u potpunosti moglo uništiti zasijani usjev.

Reguliranje temperature, svjetlosti i ventilacije

Za većinu vrsta koju uzgajamo u ovu namjenu optimalna temperatura klijanja i nicanja se kreće između 18 i 24ºC. Najviše im odgovara ujednačena temperatura, bez naglih oscilacija. Nakon nicanja ona je nešto manja, od 16 do 18ºC. Ako je niža, dolazi do pojave plijesni i biljke se sporije razvijaju i rastu.

Na višim vrijednostima veliki problem mogu biti gljivice, koje se aktiviraju, i uzrokuju pojavu biljnih bolesti. Zbog toga je za ozbiljniji uzgoj neophodan sustav za zagrijavanje, odnosno hlađenje, s termoregulatorom.

Za amaterski uzgoj birajte južne, osvjetljene prostore s dobrom ventilacijom, ali posude ne smiju biti na propuhu. U slučaju da ne možete osigurati dnevnu izloženost svjetlu od najmanje 14 h, potrebno je koristiti LED lampe posebno dizajnirane za uzgoj mikropovrća. One daju svjetlost bez stvaranja topline i stimuliraju fotosintezu.

Ventilacija je važna jer uklanja višak vlage i sprječava pojavu bolesti. Dobrom provjetravanju doprinosi i pravilna gustoća sjetve. U pregustim usjevima često dolazi do pojave plijesni i truljenja.


Tagovi

Mikrobilje Mikropovrće Supstrat za mikrobilje Posude za mikrobilje Uzgoj na prozoru Uzgoj zimi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.