Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vršna trulež
  • 16.07.2023. 07:30

Što je vršna trulež i kako ju spriječiti?

Promjene koje vidimo na vrhu plodova paprike i rajčice nije bolest ili posljedica napada kukaca. A što je onda uzrok?

Foto: Depositphotos/MilaUsmanova
  • 30.204
  • 1.583
  • 1

Fiziološki poremećaj koji podjednako pogađa rajčicu i papriku uzgajanu na otvorenom i u plasteniku je vršna trulež ploda. Ne izazivaju je patogeni i štetnici, kojima se najviše pripisuje. Rezultat je djelovanja loših vremenskih uvjeta i pogrešne poljoprivredne prakse.

Prvo što primijetimo su smeđe mrlje na vrhovima, a nastaje kao rezultat slabe ishrane ploda, posebno površinskog sloja. Međutim, sam poremećaj nastaje znatno prije i uzrokuju ga razni faktori.

Suša je glavni krivac

Nedostatak vlage u tlu i vreli, suhi zrak su najodgovorniji za nastanak ovog poremećaja. Kako do toga dolazi?

Zbog visokih temperatura dolazi do intenzivnog isparavanja vode iz biljke koja se tako brani od pregrijavanja. Istovremeno, ona ne može nadoknaditi taj nedostatak jer je zemlja suha te zbog brzine isparavanja. U tom slučaju ona traži bilo kakvu akumulaciju vode i pronalazi je u plodu, povlači je kako bi opstala. Istovremeno dolazi do propadanja ploda.

Pojavu mrlja će dodatno stimulirati pojava manjka kalcija, viška dušika, kiselo tlo i upotreba hladne vode za zalijevanje.

Prepoznajte prve simptome

Kako bi spriječili razvoj ovog fiziološkog poremećaja važno je reagirati što prije, čim primijetimo prve simptome u vidu malih mrlja na vrhovima. Obično zahvaćaju plodove na drugoj i trećoj etaži. Mrlje su u početku tamno obojene, zatim postaju smeđe i na kraju prelaze u crnu.

Paprika uzima vodu iz ploda da bi se očuvala (Foto: M.C.Celić)

Oštećeni plodovi prestaju rasti i razvijati se, pokožica puca i u plod prodiru patogeni koji dovode do njegovog propadanja zbog truleži. Dozrijevaju brže, nisu iskoristivi i od njih ne možete sakupljati sjeme.

Najbolje djeluju preventivne mjere

Prevencija je ključna u sprečavanju pojave. Važno je sve: od izbora otpornih sorti, dezinfekcije sjemena, do izbora lokacije, primijenjene agrotehnike i uvjeta uzgoja

U sezoni redovno zalijevajte usjev, ali ne hladnom vodom.

Kako spasiti brak: Zalijevati vodom iz kante ili iz šlaufa?

Kada vidite prve simptome pristupite folijarnoj ishrani s gnojivima bogatim kalcijem, jer su plodovi zasićeni kalcijem otporniji. Na tržištu postoje brojni preparati koji će vam pomoći da sačuvate biljke, ali se možete koristiti i alternativnim sredstvima od mlijeka, ljuski jaja ili od pepela. Najjednostavnije je uzeti jednu šalicu pepela i preliti je 1 l vrele vode. Ostavite sljedeća 24 h, a zatim procijedite i razrijedite s 10 l vode. Ovim sredstvom tretirajte biljke. Ovisno od intenziteta postupak ponovite nakon 10 do 15 dana.


Povezane biljne vrste

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paprika Vršna trulež ploda Vršna trulež paprike Fiziološki poremećaj ploda Kalcij iz pepela Zalijevanje Smeđe mrlje Vršna trulež rajčice Rajčica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.