Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčice
  • 02.07.2023. 07:30

Što kad rajčica cvjeta, a nema ploda?

Faktori koji dovode do slabog plodonošenja se u najvećoj mjeri mogu otkloniti

Foto: Maja Celing Celić
  • 31.133
  • 1.576
  • 0

Kada uzgajamo rajčicu prije ili kasnije susrećemo se s pojavom da biljka cvjeta, ali slabo zameće i formira plodove. Postoji nekoliko razloga ove pojave koje možemo otkloniti kako bi uživali u berbi.

Potrebno je obratiti pažnju kako se brinemo o usjevu, kakva je temperatura, osvijetljenost, vlažnost, oprašivanje, opskrbljenost biljnim hranivima.

Uklanjajte zaperke i osigurajte svjetlost

U svom prirodnom staništu rajčica je višegodišnji grm. Međutim, uvjeti kod nas nisu povoljni i njezin razvoj traje samo nekoliko mjeseci. Mlade biljke teže formiranju grma i zbog toga većina sorti i hibrida stvara zaperke.

Osim što crpe vodu i hraniva, oni zagušuju grm unutar koga se povećava vlažnost, smanjuje ventilacija i osvijetljenost. Takvi uvjetii pogoduju pojavi bolesti i naseljavanju štetnika. Formira se manji broj sitnijih plodova. Kako bi to spriječili potrebno je redovno uklanjati zaperke dok su još mali.

Zaperke uklanjajte dok su mali

Rajčica je osjetljiva na nedostatak svjetlosti i potrebno joj je oko 6 do 8 h sunčeve svjetlosti tijekom dana kako bi formirala cvjetove i plodove. Zahvaljujući Suncu odvija se proces fotosinteze i stvaraju tvari koje sudjeluju u formiranju cvjetova i plodova. Slaba svjetlost dovodi do stvaranja velike zelene mase s malim brojem cvjetova, dok izostaje plodonošenje.

Optimalni temperaturni uvjeti i dovoljno vlage

Za rast i razvoj biljaka potrebno je tijekom dana obsigurati temperaturu koja je nešto viša. Tijekom noći treba biti nekoliko stupnjeva svježije. I pored tog što se radi o toploljubivoj kulturi temperatura iznad 29ºC dovodi do problema sa cvjetanjem, a pelud postaje sterilna na 30 do 32ºC.

Kako se često uzgaja u plastenicima gdje se temperatura u vrijeme cvjetanja penje i preko 40ºC. Zbog toga je neophodno da se plastenik redovno provjetrava i da ga zasjenimo.

Pregrijavanje biljaka: Kako rashladiti plastenik?

Višak i manjak vode mogu biti jednako pogubni. Vlažnost ne treba prelaziti preko 70 posto. Zalijevanje treba biti rjeđe, ali obilno. Najbolje je obaviti ujutro. Dobro reagira na malčiranje koje u sušnom periodu smanjuje isparavanje. Suvišna vlaga ne samo da pogoduje razvoju bolesti, već vlažna pelud postaje teška, zrna se sljepljuju u grudice i nema oplodnje.

Rajčica je osjetljiva na nedostatak svjetlosti

Manjak vode dovodi do opadanja cvjetova i mladih plodova, polen slabije klija. Ne odgovara im ni variranje vlažnosti, jer ako poslije suše naglo zalijemo usjev ili padne jača kiša dolazi do pucanja plodova.

Izostanak oprašivanja i nedovoljna ishrana

Problem oprašivanja se javlja u zatvorenom prostoru gdje nema vjetra i insekata koji podržavaju ovaj proces. Zbog toga se koriste bumbari, zujalice ili hormoni.

Teško uočljivi trips "hara" plastenicima naročito na rajčici i paprici!

Limitirajući faktor može biti manjak bora koji stimulira cvjetanje, klijanje polena, formiranje plodova i sjemenki. Kako se ovaj element teško usvaja putem korijena, dodajemo ga folijarnim putem. Ne pretjerujte s prihranom dušičnim gnojivima, jer će intenzivirati formiranje zelene mase. Od početka cvjetanja dodaju se gnojiva s manje dušika i više kalija.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Formiranje plodova Neoplođeni cvjetovi Rajčica Cvjetanje rajčice Plodovi rajčice Zalijevanje rajčice Oprašivanje rajčice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.