Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nakon krumpira
  • 18.09.2024. 07:30

Što najbolje raste na gredici na kojoj je rastao krumpir?

Odmah nakon vađenja možete posijati i posaditi neke povrtne vrste, ali uz pravilnu gnojidbu. Gredicu možete ostaviti do proljeća te ju dodatno obogatiti zelenom gnojidbom

Foto: Shutterstock/Snezana Vasiljevic
  • 14.198
  • 696
  • 0

Tlo na kojem je rastao krumpir je često iscrpljeno te ga treba obnoviti za idući usjev. On troši dosta dušika, ali i kalija te fosfora iz tla što znači da ga treba pripremiti za nove kulture i poboljšati njegovu plodnost. 

Što u jesenskoj sjetvi i sadnji?

U slučaju da ćete na tu površinu odmah sijati ili saditi neki od usjeva, najbolji izbor su špinat, blitva, zimska salata, rukola, češnjak i crveni luk.

Koje povrće sijati za branje prije prvih mrazeva?

Prije sjetve i sadnje pognojite zemlju kompostom u sloju od 2 do 3 cm. Čak i dobro odležani stajski gnoj može biti prejak za mlade biljke pa pazite prilikom njegove upotrebe.

Koristiti možete pepeo od drveta koji je bogat kalijem i posebno će odgovarati špinatu i blitvi. U tankom ga sloju posipajte po površini. Kupovna peletirana gnojiva s visokim sadržajem fosfora i kalija (npr. NPK gnojiva s omjerom 7-20-30) dobro će potaknuti rast korjenastog povrća poput češnjaka i crvenog luka).

Tekuće gnojivo od koprive i gaveza koje možete sami napraviti obogatit će tlo dušikom i kalijem. 

Nakon što posadite češnjak i crveni luk, tlo oko njega možete malčirati slamom ili suhim lišćem kako bi zadržali vlagu i spriječili eroziju. 

Proljetna sjetva 

Ako ćete površinu nakon vađenja krumpira ostaviti za proljetnu sjetvu i sadnju, osim navedenih biljaka, na njoj će dobro uspijevati kupusnjače, grašak i grah koji će ju dodatno obogatiti dušikom. 

Na tom mjestu na proljeće možete sijat kukuruz i suncokret te bundeve, tikvice i krastavce. 

Pokrovni usjevi 

Čak i ako ne planirate na tom mjestu ništa uzgajati na jesen, preporuka je da zemlja ne ostane gola tijekom zime. Stoga je najbolje rješenje posijati pokrovne usjeve kao što su djetelina, lucerna ili grahorice koje obogaćuju tlo dušikom i poboljšavaju njegovu strukturu. 

Kako obogatiti tlo nakon vađenja krumpira?

Tu su i raž, pšenica i ječam koji sprječavaju eroziju tla tijekom zime, a u proljeće ih možete zaorati kao zelenu gnojidbu


Tagovi

Nakon krumpira Jesenska sjetva Proljetna sjetva Gnojidba nakon krumpira Pokrovni usjevi Vađenje krumpira


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.