Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 07.09.2023. 07:30

Što radimo nakon berbe u plasteniku?

Uspjeh uzgoja u zatvorenom prostori ovisi o tome kako ćemo plastenik pripremiti za narednu sezonu.

Foto: Depositphoto/jenoche
  • 1.446
  • 85
  • 0

Berba povrća u plasteniku se polako bliži kraju i nastupa razdoblje kada ga je potrebno pripremiti za narednu sjetvu i sezonu. Tako ćemo smanjiti pritisak štetnih organizama i uzročnika bolesti i osigurati dobar prinos narednih usjeva, a istovremeno ćemo produžiti vijek našem plasteniku.

Očistite unutrašnjost

Tijekom ljeta u njemu se odvija proizvodnja, biljke privlače brojne štetne organizme, a redovno zalijevanje osigurava rahlost tla što im pogoduje. Manje je i prisustvo njihovih neprijatelja.

Plastenik postaje skriveno mjesto za neželjene stanovnike. Zbog toga je nakon berbe potrebno ukloniti biljne ostatke. Veliki broj bolesti prezimljava upravo u njima. Unutrašnjost se čisti, uklanjaju se špage i kopče kojima smo vezali biljke, provjeravamo i čistimo sustave za navodnjavanje, grijanje i ventilaciju. Posebnu pažnju trebamo posvetiti armaturi i foliji. Potrebno je zamijeniti sve što je oštećeno. Ukloniti malč ili folije koje prekrivaju zemljište.

Puževi polažu jaja u rujnu: Evo kako ih prepoznati i suzbiti

Pranje folije i armature

Kada je sve očišćeno možemo pristupiti pranju. Armaturu i foliju koja prekriva plastenik je potrebno oprati. Na donjem dijelu folije koja je u kontaktu sa zemljom često se formira sloj algi koje mogu zahvatiti dio viši od 1 m. Svojim prisustvom ne samo da smanjuju količinu svjetlosti, već postaju površina na koju se lijepe spore gljivica, bakterije i virusi koji izazivaju biljne bolesti. Osim toga, smanjuju dugotrajnost same folije.

Očistite sloj algi (Foto: Depositphoto/nikola31)

Kada se radi o relativno čistoj foliji najlakše ćemo pranje i uklanjanje algi obaviti pomoću perača s nižim tlakom. Visoki tlak će poderati foliju ili oštetiti armaturu i spojna mjesta. Bit će dovoljno da mlazom vode uklonite alge, gljivice i prljavštinu. U slučaju da se radi o tamnim algama, debljem sloju i zaprljanijoj površini, prvo navlažite što želite oprati, zatim mekšom četkom očetkajte i opet isperite čistom vodom. Ovo možete obaviti i dok u plasteniku imate usjev ili biljke u posudama.

Kako dezinficirati plastenik?

Za pranje se može koristiti vodikov peroksid i razni izbjeljivači, ali treba znati da oni smanjuju životni vijek folije. Klor iz izbjeljivača ulazi u polimere najlona i plastiku armature što dovodi do njihovog propadanja. Njihova je prednost što će istovremeno dezinficirati površinu, a to je posebno važno ako ste imali problema s biljnim bolestima ili štetnicima koji mogu polagati jaja ili se zavlače između folije i armature, gdje god mogu. Nakon njihove primjene poželjno je plastenik ostaviti zatvoren nekoliko dana.

Za dezinfekciju možete koristiti kalijev permanganat, senf u prahu ili namjenska sredstva koja kupujete u poljoprivrednim ljekarnama. Uloga im je ista. Kod primjene kalij permanganata za dezinfekciju plastenika se koristi jednopostotna ili blagoružičasta otopina. Poprskane površine je potrebno obrisati spužvom ili mekanom krpom.

Senf u prahu je efikasno prirodno sredstvo koje je lako dostupno i relativno jeftino. Otopina ovog sredstva uništava razne patogene, uzročnike biljnih bolesti, a istovremeno odbija brojne štetnike. Nakon primjene obavite ispiranje. Namjenska sredstva se primjenjuju prema uputstvu.

U svakom slučaju, prilikom čišćenja i pranja zaštitite sebe, posebno kada koristite agresivnija sredstva. Najviše stradaju ruke, oči i dišni organi.


Tagovi

Plastenik Čišćenje plastenika Pranje plastenika Pranje plasteničke armature Pranje plasteničke folije Dezinfekcija plastenika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.