Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poslije tuče
  • 14.07.2023. 12:00

Što s usjevima poslije tuče? Evo kako sanirati štetu

Što prije sanirajte usjev i obavite tretmane zaštite i prihrane na onim površinama koje možete spasiti

Foto: Karolina Rastija
  • 3.950
  • 214
  • 0

Veliko nevrijeme je zahvatilo pojedina područja. Na nekim lokalitetima su usjevi potpuno uništeni, a negdje je padala spasonosna kiša. U slučajevima da su biljke oštećene još uvijek ih možete spasiti. Naravno da to ovisi o veličini štete i o onome što ćete poduzeti kako bi ih zaštitili od pojave bolesti i napada štetnika.

Odrežite sve slomljeno

Na biljnom tkivu su nastale rane, grane su polomljene, otpao je cvijet i plodovi. Prvi korak je da odrežete sve što je slomljeno i da sanirate rane. To je prije svega važno za višegodišnje usjeve, ali i za rajčicu, papriku, krastavce, patlidžane. Oštećenja svojim mirisom privlače štetnike, a otvorene rane su ulazna vrata za uzročnike bolesti.

Kod rajčice zaperci mogu preuzeti ulogu i formirati novu zelenu masu koja će plodonositi. Odstranite sve što je polomljeno. U slučaju krastavca budite oprezniji, jer je on osjetljiv na suvišno orezivanje. Sve što je palo na zemlju podignite. Što duže zelena masa bude u kontaktu sa zemljom, to će se više javiti bolesti.

Krastavac je osjetljiviji (Foto: Tamara Lakatoš)

Što prije tretirajte fungicidima

Nakon što uklonite nered (grane, listove, oštećene i opale plodove) potrebno je što prije provesti tretiranje fungicidima. Često se upravo poslije tuče javlja trulež, plamenjača, antraknoza koju izazivaju gljivice, ali ne zaostaju ni bolesti koje izazivaju virusi i bakterije. Na vama je što ćete koristiti, jesu li to kemijska ili prirodna sredstva, ali djelujte što prije. Visoke temperature će doslovno djelovati kao raketno gorivo za širenje zaraze u usjevu koji je oštećen.

Top 5 prirodnih fungicida - evo kako ih napraviti

Upotrijebite razna sredstva poput: biostimulatora, tekuća, folijarna gnojiva, amino kiseline. Njihova primjena doprinosi što bržem oporavku i djeluju antistresno. Aktiviraju se biokemijski i enzimski procesi u biljci, potiče metabolizam, procese fotosinteze i vegetativni rast.

U ovisnosti gdje se nalazite, odnosno kakvi su vremenski uvjeti, je li jaka osunčanost, prekrijte usjev zaštitnim mrežama.

Stiže toplinski val: Sačuvajte plodove voća i povrća od ožegotina

Visoka temperatura i suh vjetar će ubrzati dehidrataciju oštećenih biljaka.


Tagovi

Oporavak biljaka Oštećene biljke Rane na biljkama Oštećeni usjevi Fungicidi Šteta od tuče Biostimulatori


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.