Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u srpnju
  • 02.07.2024. 07:30

Što se sije i sadi u srpnju?

U ovom mjesecu se, bez obzira na visoke temperaturne vrijednosti nastavlja sjetva i sadnja za dozrijevanje u rujnu i listopadu

Foto: Shutterstock/PhotoRK
  • 416
  • 0
  • 0

Sjetva povrtnih kultura nastavlja se i u srpnju, za dozrijevanje u rujnu i listopadu. 

Navodnjavanje i prihrana su ključni

Srpanj je mjesec u kojem intenzivno navodnjavamo i prihranjujemo povrtne kulture te ih štitimo od bolesti i štetnika. Također, nakon obranih kultura tlo se prekopava i po mogućnosti malčira kako bi se spriječilo isušivanje vlage. 

Nakon kiše povrće treba okopati, oplijeviti i prihraniti. 

No, u ovom mjesecu se, bez obzira na visoke temperaturne vrijednosti nastavlja sjetva i sadnja za dozrijevanje u rujnu i listopadu. 

Vrste povrća za sjetvu i sadnju u srpnju

Krastavci posijani do polovice srpnja dospijet će za svježe korištenje i zimnicu. Oni zahtijevaju puno vlage pa ih redovito, bez iznimke zalijevajte te zaštitite malčem.  Najbolje ih je sijati na mjesto na kojem je rastao grašak. Redovito ih prihranjujte. Poput krastavca, i tikvice su pogodne za sjetvu u srpnju. Imaju iste zahtjeve za navodnjavanjem, zaštitom i prihranom kao krastavci. 

Korjenasto povrće poput mrkve, peršina, cikle i rotkve također je prikladno za sjetvu u srpnju. Odaberite rane sorte koje imaju kraće vrijeme vegetacije te koje su otporne na visoke temperature. Tlo treba biti rahlo i dobro drenirano. Redovito ih zalijevajte, osobito u ranim fazama rasta, a u slučaju toplinskih valova postavite mrežu za zasjenjivanje te malčirajte tlo. 

Evo tablice dobrih i loših susjeda u vrtu

Ovoga se mjeseca siju, ali i sade kupusnjače kao što su kupus, kelj, cvjetača, korabica. Prije sjetve i sadnje tlo obogatite kompostom ili stajnjakom, a redovito ih prihranjujte dušičnim gnojivom, te nešto manje kalijem i fosforom. U nedostatku kiše, obilno zalijevajte i malčirajte. Kontrolirajte štetnike jer ih u ovo vrijeme napada kupusni moljac, muha, lisne uši, leptiri kupusari, tripsi i puževi. 

Iako većina salata ne voli visoke temperature, ipak možete posijati radič, endiviju, lollo rosso, mizunu. Koristite mreže za zajenjivanje ili ih posijte u sjeni većih biljaka kako biste ih, dok su vrlo mlade zaštitile od jakog sunca. Redovito i obilno ih zalijevajte. 

Mahune posijane do sredine srpnja davat će obilan urod do prvih mrazeva. Prije sjetve ih namočite u vodu, a kasnije redovito zalijevajte i okopavajte. Kada narastu oko 15 cm, zagrnite ih zemljom te malčirajte. Ako su prilikom cvatnje temperature jako visoke, zasjenite ih jer će inače odbaciti cvijet. 


Tagovi

Sjetva u srpnju Sadnja u srpnju Ljetna sjetva Kalendar radova Dozrijevanje u jesen Sjetva krastavaca Sjetva tikvica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB