Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u kolovozu
  • 04.08.2024. 07:30

Što se sije, sadi i u vrtu radi u kolovozu?

Nema odmora ni u vrućem kolovozu. Budite spremni da što god sijali i sadili, morat ćete redovito zalijevati.

Foto: Shutterstock/Alisusha
  • 28.997
  • 1.374
  • 0

Odgovor na pitanje iz naslova bio bi - što vam suha zemlja dozvoli jer, za klijanje, nicanje, rast i zdrav razvoj je potrebna vlaga i ne previsoka temperatura. 

Budite spremni da ćete, što god posijali i posadili, morati svaki dan navodnjavati, a po potrebi i zasjenjivati zbog visoke temperature koja je najproblematičnija iznad 35°C.

No, neka vas to ne obeshrabri jer, uz puno strpljenja i pažnje na jesen ćete dobiti neprocjenjive plodove. 

Sjetva u kolovozu

U prvoj polovini mjeseca još uvijek možete posijati mahune, kornišone i razne tikvice. Gledajte da su rane sorte koje imaju kraću vegetaciju, do 60 dana jer je riječ o povrću osjetljivom na mraz. Osim toga, siju se blitva, špinat (kod špinata pričekajte da prođu velike vrućine jer će inače odmah ići u sjeme), mrkva, peršin, razne salate kao što su radič, endvija, matovilac, rikola, kineski kupus te poriluk i luk srebrenac. 

Što se sadi? 

U kolovozu se sade kupusnjače uz, ponavljamo, konstantno navodnjavanje. Dakle, u zemlju idu cvjetača, kupus, kelj, prokulica, brokula, raštika, koraba i sl. Sade se i salate kao što su radič i endivija koje trpe više temperature. U drugoj polovini mjeseca se sade poriluk i luk ljutika. 

Što se radi?

Uz redovito zalijevanje koja rano ujutro može biti hladna, a navečer mlaka, posađene, ali i druge biljke koje uzgajate, zaštitite novim slojem malča. Po potrebi ih zaštitite od sunca agritekstilom ili mrežom. 

Redovito kontrolirajte štetnike jer su ovoga mjeseca na svom vrhuncu. Posebno pazite na posađene kupusnjače koje će napadati buhač, kupusni moljac i nezaobilazni smrdljivi martini. 

Kupusni štitasti moljac: Kako suzbiti bijele mušice na povrću?

Nakon što su mahune i krastavci koje ste sijali proljetos dali svoje, počupajte ih i prekopajte zemlju. Na mjesto mahuna možete posijati krastavce ili tikvice. 

Sada je i vrijeme za prikupljanje sjemena rajčice. Uzmite ga iz najboljeg, zrelog ploda. Fermentacija sjemena s pulpom je najbolji način čuvanja.

Osim rajčice, sada možete sakupljati i druga sjemena. Pazite da ih uzimate za suha i sunčana dana. Prije pohrane ga prosušite te spremite u papirnate vrećice ili staklenke. Dobro ga obilježite da ne bi bilo čuda nagodinu. 

Ovoga mjeseca možete brati ljekovito bilje za sušenje kao što su žalfija, melisa, menta, lavanda i druge. 


Tagovi

Ljetna sjetva Ljetna sadnja Sadnja kupusnjača Radovi u kolovozu Sjetva u kolovozu Sadnja u kolovozu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.