Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Listopad u vrtu
  • 01.10.2024. 07:30

Što se u listopadu radi u vrtu? Evo 5 nezaobilaznih aktivnosti

Listopad je jedan od najintenzivnijih mjeseci kada je riječ o vrtlarenju. Osim berbe, čišćenja, gnojidbe i drugog, pravi je trenutak za sjetvu i sadnju povrća kao što su salate, luk i drugo

Foto: Shutterstock/Alisusha
  • 28.646
  • 1.214
  • 0

U listopadu se provode ključni radovi kako bi se vrt pripremio za zimu te osigurala uspješna sezona sljedeće godine. Osim toga, vrijeme ovoga mjeseca zna biti vrlo ugodno pa je pravi užitak raditi na zemlji. 

Evo pet aktivnosti koje biste svakako trebali obaviti ovoga mjeseca kako biste još ove zime mogli brati povrće te pripremiti gredice za nadolazeću sezonu. 

1. Berba povrća

Prije svega treba pobrati preostalo povrće koje je osjetljivo na mraz, kao što je rajčica, paprika, mahune, krumpir, tikvice, bamija, cikla. Mrkva i peršin mogu izdržati niže temperature u zemlji, no možete ih malčirati kako gornji dio korijena ne bi ozebao. Blitva i kupusnjače poput raštike će izdržati niže temperature. Dapače, raštika će biti "slađa" kada ju malo ofuri mraz. 

Ubrano povrće pravilno uskladištite ili konzervirajte. 

Evo 7 načina kako konzervirati tikvice za zimu

Početkom listopada možete još ubrati listove ljekovitog bilja za čaj, sirup, začine. 

2. Čišćenje vrta 

Nakon što ste pobrali sve povrće, uklonite biljne ostatke te ih kompostirajte. U slučaju da ih je zahvatila bolest poput plamenjače ili pepelnice, najbolje je ukloniti ih iz vrta ili spaliti, uz dodatan oprez. 

Iako korov u zimskim mjesecima miruje, uklonite ga kako bi spriječili njegovo razmnožavanje u proljeće. Umjesto pljevljenja, površinu možete prekriti folijom ili malčom kako bi preko zime korov uvenuo. 

Dio korovskih stabljika sa sjemenkama, poput lobode, štira i sl. možete ostaviti pticama koje će se odužiti na proljeće kontrolom štetnih insekata. 

3. Obrada tla 

Tradicionalno se u jesen vrt prekopava štijanjem ili frezanjem kako bi zemlja tijekom zime izmrzla, a s njom i razni štetnici. Tlo tako postaje rahlije i omogućuje se prodor vlage u dublje slojeve. Bit će to i dobra priprema za proljetnu sjetvu i sadnju kada će biti potrebno tek prekopati zemlju. 

Umjesto štijanja zemlju možete prorahliti i prozračiti širokim vilama. Tako ćete sačuvati korisne mikroorganizme iz tla.

No, ako niste pobornik ni štijanja ni rahljenja, površinu možete prekriti organskim materijalima poput lišća, slame, komposta i sl., što će pomoći očuvanju strukture tla i spriječiti ispiranje hranjvih tvari. 

4. Gnojidba 

U listopadu se dodaje stajski gnoj, kompost ili pak zaoravaju i ukopavaju biljke za zelenu gnojidbu. 

Kada je riječ o biljkama koje i dalje rastu u vrtu, na težim tlima se prihranjuju kalijem i fosforom koji jačaju njihovu otpornost na hladnoću.  

5. Sjetva i sadnja

U ovom se mjesecu siju i sade vrste koje će prezimiti pa se tako nastavlja sjetva mrkve, peršina, špinata. Početkom mjeseca još uvijek možete posijati matovilac i rikolu, a krajem, odnosno kada uvjeti to dozvole, siju se bob i grašak za ranu proljetnu berbu. 

Sadi se ozimi češnjak, crveni i luk srebrenac, salata, radič, glavati kelj (Bonner Advent) te artičoka u regijama s blažom klimom. 

Novoposijane usjeve možete prekriti slamom ili agrotekstilom kako bi ih zaštitili od mraza.

Također, sada se siju biljke za zelenu gnojidbu koje će u proljeće obogatiti tlo, kao što su gorušica, djetelina, raž. 


Tagovi

Radovi u listopadu Sjetva u listopadu Sadnja u listopadu Jesenska gnojidba Obrada tla Čišćenje vrta Vrt u listopadu Berba u listopadu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.