Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 10.12.2023. 07:30

Što se u prosincu sije za uzgoj u plasteniku?

Temperatura je ključan faktor koji utječe na izbor kultura i način proizvodnje.

Foto: Depositphotos/goghy73
  • 1.527
  • 98
  • 0

Niske temperature u prosincu nisu prepreka za sjetvu u plasteniku. Izbor kultura ovisi o našim planovima za sljedeću godinu i od toga ima li plastenik grijanje ili ne. U negrijanom koristimo razna agroplatna i folije kao zaštitu od smrzavanja.

Osim sjetve i sadnje zatvoreni prostori nam daju mogućnost da produžimo vegetaciju mnogih zimskih kultura koje smo ranije posijali i posadili i da ih beremo tijekom zime.

Izbor vrsta prilagodite uvjetima

U ovom razdoblju možemo posijati većinu zimskih kultura, ali i vrsta koje će vam osigurati ranu berbu i veću financijsku dobit, jer je rano povrće najskuplje. Dani su kraći, a osvijetljenost slabija. Ovo je jedan od uvjeta na koji moramo obratiti pažnju i prilagoditi se izborom vrste, sorte, hibrida, ili rješenje pronaći u dodatnom osvjetljenju.

Sada sijemo razne vrste povrća, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja. Vlasnici plastenika sa sustavom grijanja su u prednosti, ali i u obvezama jer je potrebno redovno nadgledati. Još je veći posao ako je sustav grijanja baziran na peći, odnosno loženju.

Siju se razne vrste zimskih salata, matovilac, rikola, grašak, špinat, crveni luk iz sjemena, luk vlasac, ljutika, zimska blitva.

Za ranu berbu (Foto: Depositphotos/FS-Stock)

Sjeme luka se sije pojedinačno ili u posudice. Kada je debljine tanje olovčice, obavlja se sadnja na stalno mjesto. Na toplijim područjima sadi se rani krumpir.

Krajem mjeseca će u grijanim plastenicima krenuti sjetva ranog povrća za sadnju u plastenike i sjetva presadnica. Termin sadnje prilagoditi načinu proizvodnje. Rajčice u grijanom plasteniku s dovoljno osvijetljenosti možemo posijati. Presađuje se u drugoj polovici siječnja i početkom veljače, a berba počinje u svibnju.

Negrijani plastenici

Razlika u temperaturi između vanjske i unutrašnje temperature može biti i oko 20ºC. Na primjer, ako je vani oko -10ºC unutra može biti i do +10ºC. Problem je što tijekom noći dolazi do naglog pada temperature i potrebno je biljke prekrivati kako bi ih zaštitili od pothlađivanja i smrzavanja. Unutar plastenika se postavljaju niski tuneli ili se obavlja malčiranje.

Zalijevanje, prihranu i ventilaciju je potrebno prilagoditi trenutnoj situaciji, vremenskim uvjetima i kulturama. Svakako treba obratiti pažnju na problem kondenzacije i kapanja, što povećava vlažnost i djeluje kao okidač na pojavu raznih bolesti.


Tagovi

Plastenička proizvodnja Zimska sjetva povrća Sjetva povrća u prosincu Plastenik zimi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.