Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u rujnu
  • 03.09.2024. 07:30

Što sijati i saditi u natprosječno toplom i suhom rujnu?

Inače se u ovom mjesecu siju mrkva, peršin, salata, matovilac, špinat, blitva te se sadi češnjak, crveni i luk srebrenac, kozjak, ljutika radič, endivija, artičoka i poriluk. Ali...

Foto: Shutterstock/Caterina Trimarchi
  • 363
  • 21
  • 0

Svima je već jasno da je pred nama natprosječno topao rujan, a u mnogim dijelovima će nedostajati i uobičajenih oborina. To znači da uobičajeni kalendari sjetve - ne vrijede. Trebamo se prilagoditi trenutnim uvjetima kako biljke ne bismo izlagali stresu. 

Inače se u ovom mjesecu siju mrkva, peršin, salata, matovilac, špinat, blitva te se sadi češnjak, crveni i luk srebrenac, kozjak, ljutika radič, endivija, artičoka i poriluk. 

No, zemlja je suha, dnevne temperature ponegdje idu i do 35°C, a ovakvo ljetno vrijeme bi moglo potrajati do treće dekade mjeseca. 

Bolje pričekati kraj mjeseca?

Mrkvu i peršin možete sijati u ovom mjesecu, ali s obzirom na vrijeme, preporuča se da to obavite u sjenovitijem dijelu vrta ili koristite mreže za zasjenu kako bi smanjili stres uzrokovan vrućinom. 

Sa zelenim povrćem koje preferira hladnije uvjete, kao što su špinat i blitva, pričekajte kraj mjeseca, kada temperature počnu padati jer bi inače brzo mogli otići u sjeme. Ako ne možete čekati, također ih posijte u sjenovitiji dio vrta ili ih prekrijte mrežom. 

I češnjak i luk se mogu saditi ovoga mjeseca, no bolje je pričekati pad temperature jer ove biljke bolje uspijevaju u hladnijim vremenskim uvjetima. 

Sa sadnjom poriluka svakako pričekajte jer su njegove biljčice u toj fazi vrlo krhke i osjetljive.

Na što dodatno paziti? 

Ono na što treba paziti je redovito i obilno zalijevanje, posebno ujutro i navečer, kada su temperature niže. 

Da bi očuvali vlagu u tlu, koristite malčiranje koje će najbolje odgovarati salati i matovilcu. 

Umjesto direktne sjetve u vrtu, razmislite o sjetvi u posudama koje možete držati u djelomičnoj sjeni i lako ih zalijevati. Kad temperature padnu, presadite sadnice u vrt.

Prije sjetve ili sadnje, prozračite tlo laganim prekopavanjem kako bi voda kojom zalijevate i koja će pasti, bolje prodrla u dublje slojeve i korijenje moglo lakše doći do vlage.

Dodajte kompost, stajnjak ili peletirano gnojivo koje će poboljšati strukturu tla, povećati zadržavanje vlage i pružiti biljci polagano oslobađanje hranjivih tvari.

Zemlju nemojte previše usitnjavati jer će ju kiša utući te će se stvoriti pokorica


Tagovi

Radovi u rujnu Sjetva u rujnu Sadnja u rujnu Sjetva mrkve Sadnja češnjaka Sadnja luka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.