Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sjetva
  • 22.08.2024. 07:30

Što uzgajati nakon rajčice, paprike i patlidžana?

Plodovito povrće iscrpljuje tlo jer im je za rast i razvoj potrebno mnogo hranjivih tvari. Kako poboljšati tlo i što na njemu sijati i saditi? Donosimo savjete i 10 prijedloga

Foto: Shutterstock/Alina Demidenko
  • 486
  • 36
  • 0

S obzirom na vremenske uvjete, nedostatak oborina u mnogim krajevima, sezona plodovitog povrća kao što su rajčice, paprika i patlidžan, bliži se kraju. Mnoge je biljke rajčice uništila plamenjača pa je pitanje hoće li zeleni plodovi uspjeti sazrjeti. Paprika i patlidžan u vrtovima koji nisu redovito zalijevani ili navodnjavani, izgledaju sparušeno, plodovi su sitni, često gorki. 

U svakom slučaju, vrijeme je za planiranje čišćenje gredica od ovoga povrća, na mjesto kojega će doći neko novo. 

Obnovite plodnost tla 

Plodovito povrće iscrpljuje tlo jer im je za rast i razvoj potrebno mnogo hranjivih tvari, posebno dušika, fosfora i kalija. Stoga je važno obnoviti plodnost tla prije nego posijete ili posadite sljedeću kulturu. 

U tlo dodajte organsko gnojivo poput komposta ili stajnjaka. 

Ako na tom mjestu ne planirate ništa uzgajati ove jeseni, posijte biljke za zelenu gnojidbu, kao što su djeteline, grahorice ili lupina. One će spriječiti eroziju, obogatiti tlo dušikom, a nakon što narastu, zaorite ih. 

U slučaju da ćete dodati mineralno gnojivo, neka ono bude uravnoteženo poput NPK 10-10-10. Može se dodati i kalijev sulfat ili koštano brašno. 

Ako niste sigurni u kakvom je stanju tlo, najbolje je napraviti analizu te prilagoditi gnojidbu. 

Što uzgajati nakon plodovitog povrća? 

Sjetva krajem kolovoza, u rujnu i listopadu ovisi, naravno, o klimi i vremenskim uvjetima. U nekim su krajevima pale obilne kiše dok je ponegdje i suša pa su sjetva i sadnja trenutno uveliko otežani. 

Što se sije, sadi i u vrtu radi u kolovozu?

Na mjesto rajčice, paprike i patlidžana preporuča se uglavnom sijati zeleno i korjenasto povrće. 

Evo 10 prijedloga:

Zelana salata, ovisno o sorti, ima vrijeme berbe 30 do 60 dana. Odaberite sorte koje dobro podnose kraće dane i hladnije temperature. 

Špinat također možete brati već nakon 30 dana, odnosno njegovu baby verziju za salate, sendviče, smoothije. Također voli hladnije temperature. 

Rukola je brzorastuća biljka i moći ćete ju brati već nakon 20 dana. Sijte ju sukcesivno, kako biste stalno imali svježe listove. 

Blitva je otporna na hladnoću, može se brati do kasne jeseni, a preživjet će i snijeg te slabiji mraz. 

Kupusnjače poput kupusa, kelja i raštike dobro će uspijevati na gredici na kojoj je raslo plodovito povrće. Ako ih sijete iz sjemena, gledajte da su sorte ranijeg dozrijevanja. One koje posadite jest ćete već ove jeseni. 

Rotkvice brzo sazrijevaju, dobro uspijevaju u jesen, a mogu se brati već nakon 20 do 30 dana. 

Mrkva i peršin siju se u kolovozu jer im je za formiranje korijena potrebno i do 80, odnosno 90 dana. Mogu prezimiti, posebno ispod snijega. 

Češnjak i crveni luk najčešće se sade krajem rujna i u listopadu. Ako vrijeme posluži, može i u studenom, a za berbu će doći u proljeće.


Tagovi

Plodovito povrće Nakon rajčice Nakon paprike Nakon patlidžana Sukcesivna sjetva Sjetva u kolovozu Sjetva u rujnu Jesenska sjetva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovim ću da podsjetim sve poljoprivrednike jer vidim puno postova sa tim problemom: nemojte vezivati telad odmah po teljenju,nemojte da ljudi ispadnu najveće zvijeri. Ovo je naš najmlađi član gospodarstva #RuralFoto #životinje #poljoprivreda Više [+]