Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ključan mjesec
  • 05.05.2024. 12:00

Svibanj u plasteniku: Savjeti za njegu sadnica paprike, krastavca i rajčice

Paprikama, krastavcu i rajčici, u svibnju je ključno osigurati optimalne uvjete za rast i razvoj. To podrazumijeva nekoliko mjera.

Foto: Jasmin Hodžić
  • 818
  • 72
  • 0

Svibanj je ključni mjesec u godini za održavanje proizvodnje u plastenicima, posebno kada su u pitanju kulture poput paprike, krastavca i rajčice. U ovom razdoblju, biljke prolaze kroz intenzivan rast i pripremaju se za cvjetanje i plodonošenje. Stoga je važno posvetiti posebnu pažnju njihovom održavanju, zaštiti od bolesti i štetnika te pravilnom navodnjavanju i prihrani.

Zalijevanje je od presudne važnosti u ovom periodu, posebno ako su temperature visoke i ako biljke aktivno rastu. Idealno je zalijevati rano ujutro ili kasno navečer kako bi se izbjeglo isparavanje vode i opekotine na listovima. Važno je paziti da tlo ostane vlažno, ali ne i prenatopljeno, jer to može dovesti do truljenja korijena.

Što se tiče prihrane, preporučuje se primjena gnojiva bogatih dušikom u omjeru (3:1:1) kako bi se potaknuo rast biljaka. Gnojiva koja sadrže uravnoteženu kombinaciju (2:2:2) hranjivih sastojaka također su važna za osiguranje zdravog i bujnog rasta.

Kada su u pitanju zaštita biljaka od bolesti i štetnika, redovno praćenje biljaka najvažnije je za ranu detekciju potencijalnih problema. Preventivna primjena insekticida i fungicida može pomoći u sprječavanju infekcija i oštećenja usjeva. Preporučujemo preventivno tretiranje prije cvjetanja miksom fungicid-insekticid s aktivnim tvarima azoksistrobin-difenkonazol i sulfoksaflor, koji je odlična zaštita protiv plamenjače i lisnih ušiju koje su se već pojavile u plastenicima.

Vrag je u detaljima

Posebnu pažnju treba posvetiti i potpori biljkama kako bi se osiguralo pravilno uspravljanje i za rastuće plodove. Treniranje biljaka i uklanjanje suvišnih izdanaka pomoći će u osiguranju pravilnog rasporeda plodova i optimalnog korištenja prostora u plasteniku.

A evo i nekoliko dodatnih savjeta za održavanje proizvodnje u plasteniku u ovom mjesecu:

  • Provjetravanje: U ovom razdoblju temperature u plasteniku mogu brzo porasti, posebno tokom sunčanih dana. Redovno prozračivanje pomoći će u regulaciji temperature i vlage te će osigurati bolje uvjete za rast biljaka.
  • Malčiranje tla: Postavljanje malča oko biljaka pomoći će u zadržavanju vlage u tlu, smanjenju korova i očuvanju temperature tla. To će također smanjiti potrebu za čestim zalijevanjem i održavanjem tla.
  • Prepoznavanje simptoma bolesti i štetnika: Redovno pregledavanje biljaka za znakove bolesti i prisutnost štetočina ključno je za brzu intervenciju. Rano otkrivanje i suzbijanje problema pomoći će u sprječavanju širenja infekcija i očuvanju zdravlja biljaka.
  • Pravilno prihranjivanje: Uz redovnu prihranu dušikom, važno je osigurati i uravnoteženu ishranu biljaka. To uključuje primjenu gnojiva koja sadrže fosfor, kalij i mikroelemente kako bi se osiguralo pravilno formiranje plodova i ojačao imunološki sustav biljaka.
  • Osiguravanje polinizacije: Kod kultura poput paprike i rajčice koje zahtijevaju oprašivanje radi formiranja plodova, važno je osigurati dovoljan broj oprašivača. Ako ih u plasteniku nema dovoljno, razmotrite ručno oprašivanje cvjetova kako biste povećali uspjeh formiranja plodova.
  • Praćenje razvoja biljaka: Redovno praćenje razvoja biljaka pomoći će vam da pravovremeno reagirate na potencijalne probleme ili nedostatke. Promatrajte rast biljaka, boju listova, veličinu i oblik plodova kako biste prepoznali bilo kakve promjene koje bi mogle ukazivati na probleme.

Uz pravilno održavanje i njegu, biljke u plasteniku u svibnju mogu ostvariti snažan rast i razvoj te pružiti obilje zdravih i kvalitetnih plodova. Posvetite pažnju detaljima i budite proaktivni u rješavanju eventualnih problema kako biste osigurali uspješnu sezonu uzgoja.

Održavanje proizvodnje u plasteniku ovaj mjesec zahtijeva pažljivo planiranje i provođenje različitih agrotehničkih mjera. Redovno zalijevanje, prihrana, zaštita od bolesti i štetnika te potporanj biljkama ključni su elementi za postizanje visokih prinosa i kvalitetnih plodova paprike, krastavca i rajčice. 


Tagovi

Plastenik Uzgoj povrća Plastenik u svibnju Zaštita Prihrana Zalijevanje


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.