Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 26.06.2023. 10:30

Teško uočljivi trips "hara" plastenicima naročito na rajčici i paprici!

Ove godine značajnu štetu u plasteniku na rajčici pričinjava trips. Prenosi opasne viruse od kojih oboljelom bilju nema lijeka.

Foto: Depositphotos/Suljo
  • 8.839
  • 443
  • 0

Kalifornijski trips, Frankliniella occidentalis, opasan je štetnik u zaštićenom prostoru, invazivni je insekt u poljoprivredi koji kad se javlja, javlja se masovno. Porijeklo vodi iz Amerike, ali je prisutan i na drugim kontinentima pa tako da se proširio i u Europu.

To je veoma mali, teško uočljiv, insekt duguljastog tijela s dva para resastih krila. Imago je vrlo sitan veličine 0,9 -1,4 mm. Ženke su žute boje s tamnijim dijelovima zatka, dok su mužjaci manji od njih i svijetlo žute boje.

Sušenje cijelog lista

Ličinke su vrlo sitne i teško se primjećuju na biljkama. Štetu pričinjavaju i odrasli oblici (imago) i ličinke. Oštećenja se uočavaju u vidu sitnih, bjelkastih točkica i crtica koje kasnije nekrotiziraju. Uslijed većeg napada nekrotirani dijelovi se spajaju i dolazi do sušenja cijelog lista. Kod rajčice na listu se javljaju sitne bijele pa kasije tamne točke, zatim deformacija lista i mogu se uočiti zadebljali dio lista pri stablu.

List rajčice oštećen od tripsa (Foto: Danijela Plavšić)

Ranijih godina najviše je štete pričinjavao paprikama čiji su plodovi ostajali sitni ili deformirani, pa čak i nerazvijeni ako je šteta nastala na tek zametnutom plodu. Osim paprike napada račicu, patlidžan, krastavce i druge povrtlarske kulture. Pored povrća primjetan je i velike štete pričinjava na raznom ukrasnom cvijeću na kojem deformira cvijet i umanjuje mu trgovačku i estetsku vrijednost.

Naseljava najmlađe i najsočnije dijelove biljke listove, cvjetove i male plodove. Na plodovima paprika i rajčica vide se oštećenja u vidu nekroze i deformacija.

Osim nanošenja direktne štete i smanjenja prinosa gajenog bilja trips prenosi opasne viruse, a oboljelim biljkama od virusa nema lijeka.

Razvoju tripsa pogoduje toplo vrijeme s temperaturom 25 do 30oC kada za njihov razvojni ciklus od jajeta do odraslog imaga treba samo 15 do 18 dana, što govori da godišnje može imati mnogo generacija zato je za njega i opravdan termin, invazivni štetnik. U zaštićenom prostoru može imati 12 do 15 generacija godišnje.

Zaštita od štetnika

Zaštita od ovog štetnika se ogleda u ranoj determinaciji insekta i primjena preparata na bazi: abamektina, acetamiprida, te lambda-cihalotrina. Osim toga, na samom početku treba povesti brigu o sadnji zdravih, nenapadnutih sadnica, suzbijati korove domaćina u nasadu i oko oštećenih prostora. Zatim, detaljno čišćenje unutar i oko plastenika i staklenika, konstrukcije, sustava za navodnjavanje, postavljanje zaštitnih mreža na ulaze i ventilacijske otvore. Također se preporučuje uništavanje biljnih ostataka i potpune dezinsekcije nakon berbe.

Radi lakšeg uočavanja i determinacije, te odlučivanja o pragu štetnosti obavezno je postavljanje većeg broja ljepljivih plavih ploča isključivo namijenjenih za tripsa. Preporučljivo ih je postavljati 1 ploča na 10 m2. Kemijskoj primjeni pristupiti tek nakon pređenog pragova štetnosti i upotreba pesticida različitog mehanizma djelovanja gore već spomenutim aktivnim tvarima.


Tagovi

Kalifornijski trips Frankliniella occidentalis Deformacija lista Biljni štetnici Bijele točke na rajčici Deformirani plodovi paprike


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.