Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nakon salate
  • 30.06.2024. 07:30

TOP 5 vrsta povrća za uzgoj poslije salate

Malo koja salata može izdržati ljetne vrućine. Nakon što ste ju uklonili s gredice, na tom mjestu možete uzgajati drugo povrće ili začinsko bilje

Foto: Shutterstock/Shaplov Evgeny
  • 299
  • 0
  • 0

Zelena salata vrlo je osjetljiva na velike vrućine pa ako ne uzgajate neku baš ljetnu sortu, tada ste ju sigurno već pobrali. 

Tlo na kojemu je rasla možete prekriti malčom, da se zemlja ne isušuje ili pak na njemu posijati ili posaditi nešto drugo. 

Evo 5 prikladnih vrsta povrća 

Uz pravilnu njegu i zalijevanje ovih pet vrsta povrća će uspješno rasti nakon salate. 

Mrkva je dobar izbor povrća kojemu odgovara tlo na kojem je prethodno rasla salata. Posijana u ovo doba godine, može se vaditi na jesen. No, prije sjetve zemlju je potrebno prorahliti i usitniti kako bi korijen imao mjesta za rast i razvoj. Također, potrebno je konstantno zalijevanje i za vrijeme nicanja i kasnije u porastu. 

Mahune vole toplinu, a njihov korijen obogaćuje tlo dušikom. Možete ih sijati svakih 15 dana kako biste stalno imali na raspolaganju svježe mahune za berbu. Prilikom klijanja i nicanja potrebna im je voda, a kako budu rasle, tako ih zagrćite ili malčirajte uz konstantno navodnjavanje. 

Tikvice posijane u toplo i vlažno tlo brzo rastu, a mogu se brati do prvih mrazeva. Morate imati na umu da im je potreban prostor, bilo da rastu u grmu ili kao loza. Trebaju puno hranjiva i vode tijekom cijele vegetacije.

Poput tikvica, i krastavci mogu doći na mjesto salate. Prihranjivani i zalijevani, dat će dobar prinos tijekom cijelog ljeta. 

Bijela repa, ali i daikon zahtijevaju rahlu i vlažnu zemlju u kojoj će moći razvijati svoj korijen. Brzo raste i može se brati već za nekoliko tjedana. 

Osim navedenog povrća, na mjesto salate, posebno ako je riječ o manjoj površini, možete posijati začinsko bilje kao što je bosiljak, peršin ili kopar

Savjeti o sjetvi i njezi

Prije sadnje bilo koje nove kulture, pobrinite se da dobro pripremite tlo, uklonite ostatke prethodnih biljaka te dodate organsko gnojivo kako bi osigurali dovoljno hranjivih tvari za nove biljke.

Budući da su pred nama dva ljetna mjeseca, najvažnije je biljkama dati dovoljno vlage te ih prihranjivati tijekom rasta, ovisno o fazi. 

Od prejakog sunca, i toplotnog stresa, posebno mlade, tek iznikle biljke, najbolje je zaštititi malčiranjem ili zasjenjivanjem pomoću agritekstila ili mreže. 


Tagovi

Ljetna sjetva Nakon salate Sjetva mrkve Sjetva mahuna Sjetva tikvica Sjetva daikona


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]