Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita povrća
  • 10.08.2024. 14:00

Tripsi se lako šire - zaštitite svoje biljke na vrijeme

Osim direktnih šteta, tripsi uzrokuju i indirektne jer prenose velik broj biljnih virusa. Kako djelovati pojasnila je stručna savjetnica za zaštitu bilja, Slađana Rilak.

Foto: Depositphotos/sweemingyoung
  • 264
  • 13
  • 0

Tripsi su izrazito polifagni štetnici, a osim na povrću prisutni su i na voću, cvijeću, ratarskim usjevima, ali i na korovskim biljkama. Proizvodnja povrtlarskih kultura gotovo je nemoguća bez njihove pojave kako u zatvorenom tako i na otvorenom polju. 

Lako migriraju, što im omogućava brzo širenje iz otvorenih u zatvorene prostore, tako da razvijaju veliki broj generacija (12-15) tijekom godine s kratkim životnim ciklusom, pojasnila je stručna savjetnica za zaštitu bilja u PSSS, Slađana Rilak.

"Tripsi su sitni kukci, dugi 1-1,5 mm s tankim krilima prekrivenim dugim resama. Toliko su fotofobni da se zavlače u pupoljke i cvjetove", istaknula je i dodala da se hrane sisanjem biljnih sokova, peludi i ostalim dijelovima cvijeta, ali se mogu naći i na listu i plodu i na taj način utječu na smanjenje prinosa i dovode do deformacije plodova koji imaju smanjenu upotrebnu i tržišnu vrijednost.

Što učiniti kako bi se ovi štetnici suzbili?

Dalje opisuje kako se na oštećenom lišću na mjestu ugriza pojavljuju sitne srebrnasto-bijele točkice koje se sve više šire i asimilacijska površina se smanjuje. Nekroze se spajaju, a dijelovi listova postaju smeđi. U slučaju jačeg napada listovi se suše i ostaju na biljci. Oštećeni cvjetovi venu i opadaju, što je razlog izostanka oplodnje, a samim tim se smanjuje i prinos. Pored direktnih šteta, tripsi nanose i indirektne štete jer prenose veliki broj biljnih virusa. Sve navedeno ukazuje da su oni opasni i ekonomski značajni štetnici čije suzbijanje mora biti adekvatno i kompleksno.

"Za suzbijanje je potrebno poduzeti sve agrotehničke mjere. Uništavanje biljnih ostataka i suzbijanje korova, posebno oko plastenika i staklenika, obavezna je i redovna mjera borbe", savjetuje, naglašavajući da postavljanje većeg broja ljepljivih ploča omogućuje otkrivanje i izlovljavanje štetnika. Postavljanjem gustih mreža protiv insekata na sve otvore u zatvorenim objektima u kojima se odvija proizvodnja također se može smanjiti njihovo prisustvo.

Teško i složeno suzbijanje 

Kemijsko suzbijanje je, kaže, vrlo teško i složeno, prvenstveno zbog njihovog skrivenog načina života, a rezistentnost na veliki broj insekticida dodatna je otežavajuća okolnost. Djelovanje insekticida temelji se na suzbijanju ličinki i odraslih jedinki. Za bolju efikasnost potrebno je naizmjenično primijenjivati ​​insekticide s različitim mehanizmima djelovanja.

Tu mogu pomoći, poručuje, preparati na bazi aktivne tvari formetanat-hidroklorid. Također na bazi spinosada (supstanca prirodnog porijekla), koji su fotorazgradivi pa imaju kratko djelovanje, ali se mogu primijeniti do tri puta u istoj kulturi. Karenca za primjenu u povrću je tri dana. Insekticidi na bazi abamektina brzo se razgrađuju na svjetlu pa se preporučuje da se koriste u večernjim satima. Karenca im je 7-14 dana.

"Zbog skrivenog načina života važno je napomenuti da primjena insekticida protiv tripsa mora biti kvalitetna i uz veću količinu vode (od 400-600 l/ha) kod povrća, a kod voća, ova količina je i do 1.000 l/ha", naglasila je ova stručnjakinja.


Tagovi

Pojava tripsa Suzbijanje tripsa Suzbijanje štetočina Slađana Rilak Zaštita povrtarskih kultura


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cure u seoskom ambijentu u prominjskoj narodnoj nošnji. #RuralFoto #selo