Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Thrips spp.
  • 10.09.2023. 10:30

Tripsi u povrćarskoj proizvodnji - biološka ili kemijska zaštita?

U poljoprivrednim nasadima su posebno brojni tijekom ljetnih mjeseci, čim nastupe vrućine i duži sunčani periodi. Do tog razdoblja se razvijaju na raznim uzgajanim i korovskim biljkama.

Foto: Mirjana Dijan/HPŠSS
  • 1.587
  • 87
  • 0

Trips je prošle godine mnogim povrćarima zadao velike muke tijekom proizvodnje. Inženjer za zaštitu bilja Dejan Mujakić ističe da su to vrlo sitni kukci veličine jedan do dva milimetra, sivo žute, do tamno sive boje. U poljoprivrednim nasadima su posebno brojni tijekom ljetnih mjeseci, čim nastupe vrućine i duži sunčani periodi. 

Do tog razdoblja se razvijaju na raznim uzgajanim i korovskim biljkama., a pored duhana oštećuju skoro 400 biljnih vrsta. Najznačajnija vrsta tripsa je duhanov trips (Thrips tabaci), a posljednjih godina i kalifornijski (Frankliniella occidentalis).

Razvijaju se i na korovskom i uzgajanom bilju (foto: M. Pavlović)

"Duhanov trips je poznat kao prijenosnik opasnih biljnih bolesti. Napada soju, duhan i povrćarske kulture. Za razliku od njega kalifornijski trips napada biljke u zaštićenom prostoru poput paprike, rajčice, krastavaca i naseljava najmlađe dijelove biljke: listove, cvjetove i plodiće", naglašava Mujakić i dodaje da je njihova ishrana pogotovu na mladim plodovima vrlo štetna jer dovodi do deformiteta.

Kako ih suzbiti?

Pored direktnih šteta tripsi, prema njegovim riječima, mogu prenositi i viruse. Duhanov trips ima pet do osam generacija godišnje, prezimljava imago u zemlji, ispod biljnih ostataka i na drugim skrivenim mjestima. Toplo i suho vrijeme, odnosno duži sušni periodi pogoduju masovnom razmnožavanju tripsa. Ženke polažu jaja u lisnato tkivo. Insekti se zavlače između listova biljaka i hrane se sisanjem biljnih sokova, pri čemu na mjestima uboda s lica i naličja listova nastaju kvržice, odnosno plutasto tkivo nepravilnog oblika.

"Ovi štetni organizmi se najefikasnije suzbijaju uništavanjem biljnih ostataka, suzbijanjem korova i uzgojem tolerantnih sorti", tvrdi naš sugovornik.

On ističe da biološko suzbijanje predatorskim stjenicama roda Orius, predatorskim grinjama Amblyseius ili bioinsekticidima koji sadrže parazitske nematode roda Steinernema provodi se količinom koja ovisi od stanja nasada i veličini populacije tripsa koja je prisutna.

Biološka primjena zaštite je jednostavna (foto: B. Kecman)

"Primjena je dosta jednostavna. Stjenice i grinje su pakirane u plastične bočice, te se iz bočica istresu na biljke. Nakon primjene potreban je određeni period da se stjenica i grinja razviju, odnosno da počnu djelovati i da dođe do smanjenja populacije tripsa", naglašava Mujakić i dodaje da je ovo najteži dio i teško je uvjeriti poljoprivrednika da će sve biti u redu dok on gleda kako mu štetnik  pravi štetu na njegovim biljkama.

Zbog toga se u takvim situacijama često počnu boriti protiv ovog štetnog organizma kemijskim sredstvima, što je velika greška.

Ako ne biološka, onda kemijska zaštita

Za razliku od biološke kemijska zaštita se, po njegovim riječima, obavlja istim preparatima kao kod zaštite protiv ušiju, uz primjenu insekticida različitog mehanizma djelovanja, kako bi se usporilo nastajanje rezistentnosti. S kemijskim suzbijanjem treba početi čim se utvrde prvi primjerci tripsa, a dozvoljene preparate pronađite u našoj bazi zaštitnih sredstava

Savjetnik ističe i da se za praćenje štetnika u zaštićenim prostorima, postavljaju plave i žute ljepljive ploče. U uvjetima gdje je prisutnost štetnika velika, može se postaviti i veći broj ploča, jer će se na taj način smanjiti njihova brojnost.

Nakon početnog smanjenja populacije tripsa poljoprivredni proizvođači će sami donijeti odluku hoće li koristiti kemijsku zaštitu ili primijeniti biološku.


Tagovi

Trips Dejan Mujakić Uzgoj paprike Biološka zaštita Štetnici na paprici Kemijska zaštita


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz sektora poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gospodarstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.