Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja batata
  • 02.10.2024. 16:00
  • Virovitičko-podravska, Suhopolje

U Suhopolju prodaje batat na štandu bez prodavača: "Poslužite se sami"

Zdravka Matković, po struci učiteljica razredne nastave, sa svojom obitelji uzgaja batat na nešto više od jednog hektara. Zbog obaveza ne stignu biti za štandom pa su se odlučili za ovakav vid prodaje jer, kako kaže, još uvijek vjeruju u ljudsko poštenje.

Foto: Zdravka Matković
  • 1.133
  • 134
  • 0

Neobična prodaja batata može se vidjeti uz glavnu cestu u Suhopolju u Virovitičko-podravskoj županiji. Naime, ispred kuće postavljen je self service (samoposlužni) štand gdje nema prodavača, već kupci uzmu koliko im treba i novce ostave u kasi.

Naš moto je "Na štand svrati, u škrinjicu uplati", govori nam Zdravka Matković, po struci učiteljica razredne nastave, koja se proizvodnjom batata s obitelji bavi treću godinu. Ove ga godine imaju na površini nešto većoj od jednog hektara.

vs
U radu sudjeluje cijela obitelj

U pomoć uskaču svi članovi obitelji. Kći studira, a sin završava srednju školu tako da svaki slobodan trenutak provode u polju. Njihov OPG zanimljivog naziva ZAMAK zapravo dolazi od akronima članova njihove obitelji. Žive na velikom, predivnom gospodarskom imanju njenog djeda. Sada kada njega više nema, brat i ona nastoje zajedničkim snagama ponovo oživjeti poljoprivrednu proizvodnju. "On s lješnjacima, a ja batatima."

I dalje vjeruju u ljudsko poštenje

"Štand je djelo ruku mojega tate, a obzirom da zbog radnih i drugih obaveza nismo uvijek kod kuće, odlučili smo se na ovakav način ponude naših proizvoda kupcima", priča nam te dodaje kako još uvijek vjeruju u ljudsko poštenje. Zna se dogoditi, kaže, da je pokoji euro manje u škrinjici, ali to je vjerojatno iz razloga što kupci nisu dobro razumjeli upute.

https://cdn.agroklub.com/upload/images/image/335ddae5-2231-4c1f-b79f-5fe22b4bc194.jpg?_gl=1*1eyu52m*_gcl_au*MTk2Mjg5MDMxMi4xNzI2MzkwMTQ1*_ga*MTY0MzM3OTc5NS4xNzEwNzQ0NDc5*_ga_DJXEWDSTDN*MTcyNzg3MDEyMS40NzYuMS4xNzI3ODcwNzgwLjMzLjAuMA..*_ga_YE2MMQB0RG*MTcyNzg3MDEyMS41NzcuMS4xNzI3ODcwNzgwLjMzLjAuMA..#gallery-4
Zdravka je po struci učiteljica razredne nastave koja se okušala u proizvodnji batata

U ponudi na štandu imaju mrežicu od 3 kg batata 1. klase po cijeni od 5 eura i kašetu od 10 kg batata 2. klase po cijeni od 10 eura. "Dakle, dostupno za svaki džep." Na štandu je broj telefona za kupce koji žele naručiti druge količine od ponuđenoga.

Otkupna cijena prošle godine je bila za proizvođače, ističe, premala, od 0,60 do 0,70 eura/kg. Ove se godine nadaju boljoj cijeni, a s obzirom na sušnu godinu, prinos neće biti očekivan. 

Ukoliko ste ljubitelj ovog "slatkog krumpira", potražite ih u Suhopolju u Ulici kralja Tomislava 32!


Fotoprilog


Tagovi

Prodaja batata Suhopolje Self service štand Zdravka Matković Uzgoj batata


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.