Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušionica povrća
  • 11.11.2023. 09:00
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

U Virovitici će se graditi sušionica povrća kapaciteta 410 kg/h

U ovom pogonu će se moći sušiti gotovo sve vrste povrća te potom koristiti u osušenom stanju. Povezat će se velik broj kooperanata, a i otvoriti nova radna mjesta

Foto: Depositphotos/Fuss Sergei
  • 1.498
  • 168
  • 1

U Virovitici će se graditi sušionica povrća kapaciteta 410 kg/h osušenog povrća s fotonaponskom sunčanom elektranom. Gradski Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju izdao je investitoru Virovitičko-podravskoj županiji građevinsku dozvolu.

Kako ističu, na domaćem i inozemnom tržištu postoji znatna potražnja za sušenim povrćem. Općenito, većina se uvozi, dok se u Hrvatskoj proizvedu zanemarive količine, a uvozimo ga iz Poljske, Njemačke i Francuske, pa i Egipta.

"U pogonu će se moći sušiti gotovo sve vrste povrća te potom koristiti u osušenom stanju mrkva, češnjak, luk, peršinov i celerov korijen, poriluk, hren, cikla…", priopćili su iz Grada Virovitice.

Prikupljanje kišnice, sunčana elektrana, dogrijavanje vode

Ističu da će se sunčana elektrana instalirane snage od 2,0 MW, primarno za vlastite potrebe, nalaziti na krovu sa sušarama, skladištem osušenog povrća, hladnjačama, iznad parkirnih mjesta i upravno-administrativne zgrade.

Dodaju kako bi fotonaponska elektrana na sušionici povrća pokrila ukupne potrebe za električnom energijom u radu od 2 smjene 220 dana u godini. Uključuje i akumulaciju tople vode, kao i sustav za dogrijavanje tople vode za potrebe rada stroja za sušenje povrća.

Predviđen je i sustav za prikupljanje kišnice s krovova građevina predviđenih na postrojenju za sušenje, a koja bi se koristila za grubo pranje povrća prije ulaska u pogon za pripremu za sušenje. Kišnica bi se skupljala u podzemnom spremniku, a koristila bi se i u sanitarnom sustavu. Time bi se značajno smanjila potrošnja vode iz vodoopskrbnog sustava, a što bi posredno dovelo do smanjenja pogonskih troškova sušionice povrća, objasnili su.

Otvorit će se nova radna mjesta

Ovim projektom planira se povezati velik broj kooperanata, a otvorit će se i nova radna mjesta. Prijavljen je za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 - Tehnička pomoć Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014-2020" za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalno razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Za njega je odobreno 536.100,47 eura bespovratnih sredstava, a 94.606,81 eura je pridodala Virovitičko-podravska županija. Zemljište za gradnju darovao je Grad Virovitica. Sušionica povrća nalazit će se zoni Zapad 2 na zemljištu veličine 103.000 m2.

Poljoprivrednici na području Virovitičko-podravske županije proizvodnju povrtlarskih kultura uzgajaju na 1.252 hektara pa je po tome ova županija i poznata.

"Kako je riječ o visokodohodovnim kulturama, cilj je da sušeno povrće dobavljači više ne nabavljaju izvana, već iz Hrvatske, iz naše županije, a da naši poljoprivrednici koriste sustave navodnjavanja i proizvode korjenasto povrće koje je potrebno za sušenje", naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.


Tagovi

Sušionica povrća Virovitica Virovitičko-podravska županija Kooperanti Sušeno povrće


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.