Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed povrtlara
  • 02.08.2024. 08:40
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

U znak prosvjeda dijelili povrće: Ovo je odraz stanja u državi, otimačina je dosegla vrhunac

Na izloženim proizvodima napisali su cijene koje im za svaku povrtnu kulturu nude otkupljivači kako bi građani jasno vidjeli razliku koliko oni dobiju za svoj rad i trud, a koliko plaćamo na blagajnama trgovačkih centara.

Foto: Goran Gazdek
  • 952
  • 105
  • 0

Za samo deset minuta, gotovo pet tona povrća podijeljeno je građanima u četvrtak u središtu Virovitice. Na Trgu kralja Tomislava, pod satom, okupilo se dvadesetak proizvođača, a podršku je slanjem svojih proizvoda pružilo još toliko seljačkih gospodarstava Podravine. Učinili su to u znak prosvjeda nakon nedavnog prekida otkupa zbog čega su bili prisiljeni baciti više od 10 tona paprike i krastavaca.

Željeli su javnosti ukazati na brojne probleme s kojima se susreću i vladajućima poslati poruku da uvoz uništava domaću proizvodnju. Uz paprike i krastavaca bilo je tu rajčica, tikvica, lubenica, dinja, kupusa, patlidžana, kukuruza šećerca, a jedan je proizvođač donio i šljive.

Prestali im otkupljivati urod: Podravski povrtlari bacili više od deset tona paprike i krastavaca

Na izloženim proizvodima napisali su cijene koje im za svaku povrtnu kulturu nude otkupljivači kako bi građani jasno vidjeli razliku koliko oni dobiju za svoj rad i trud, a koliko plaćamo na blagajnama trgovačkih centara.

Otkupne cijene omalovažavaju hrvatskog seljaka 

Zoran Kovač iz Vukosavljevice ističe kako su se na ovaj čin odlučili iz očaja. Povrće uzgaja na hektar i pol plasteničke proizvodnje te dva i pol hektara vanjske.

"Građani misle da se poljoprivredni proizvođači bogate koristeći državne poticaje, a mi na svakom kilogramu proizvedenog povrća gubimo zbog politike otkupih cijena. Željeli smo ih upozoriti da netko na tome zarađuje ogromne novce, a mi dobijemo mrvice“, kaže Kovač.

Podijeljeno je gotovo pet tona povrća 

Objasnio je kako se otkupne cijene mijenjaju svakih nekoliko dana, a na primjeru krastavaca čije se cijena od 20 centi nije mijenjala više od mjesec dana plastično je objasnio koliko gubi.

"S 20 centi ne mogu pokriti ni troškove berbe, a gdje su još amortizacija i ostali troškovi“, kazao je.

Ivan Počepan iz Rogovca uzgaja 350 do 400 tona povrća godišnje. Ove godine prodao je 80 posto uroda, ali po cijenama kojima ne može pokriti troškove proizvodnje. "To su cijene koje omalovažavaju hrvatskog seljaka i ne jamče nikakav napredak“, kaže Počepan.

Dodao je kako je otkupna cijena krastavaca bila 20 centi, a da bi bili na nuli potrebno je 40 do 50 centi. "Cijena koju dobijemo i ona koju potrošači plaćaju u trgovačkim centrima nema veze jedna s drugom. To su marže do čak 200 posto. U tom lancu proizvođač dobije mrvice. Paprika koja mi je primarna kultura je išla po 80 centi, a vrijednost proizvodnje je jedan euro. U takvim okolnostima ne vidim smisao da nastavim proizvoditi", kategoričan je Počepan.

Manji porez za OPG-ove, kontrola uvoza i marži 

Smatra da je rješenje u zaštiti domaćeg proizvođača smanjivanjem poreza za OPG-ovce, kontroliranjem marži u trgovinama i kontrolom uvoza

Danijela Stanešić iz Vukosavljevice smatra da nisu toliko krivi otkupljivači koliko uvoznici i da država može i mora iznaći mogućnosti uvesti reda kako bi zaštitila domaću proizvodnju.

Jasno su se mogle vidjeti cijene koje proizvođači dobiju 

Marija Komra iz Špišić Bukovice kaže kako ne pamti tako niske otkupne cijene te kako su one sramotne i ponižavajuće. "Ne možemo od toga ni preživjeti, a kamoli živjeti“, kazala je.

Ove sezone posadila je 60 tisuća sadnica i ne zna što će s njima jer otkupna cijena od 17 centi nije dostatna za pokriti troškove proizvodnje.  

Građani su u velikom broju došli podržati proizvođače. Mnogi nisu stali u red po besplatno povrće. Nada Bartolić iz Virovitice i sama proizvodi, a kad kupuje čini to isključivo na tržnici kod poznatih proizvođača.

"Ništa im drugo nije preostalo nego izaći na ulicu i podijeliti svoje proizvode ljudima. Prestrašno da su na ovakav način prinuđeni skrenuti pozornost na svoje probleme, Znam da se neke norme mora poštivati, ali me ne zanimaju europske kvote. Žalosno je što nemamo organizirani slijed od proizvodnje od polja do stola“, kaže Bartolić.

Prosvjed podržava i Josip Troha. "To je odraz stanja u državi. Dok si jedni dižu plaću za dvije tisuće eura ovi ljudi nemaju za kruh, a krvavo rade. Oni nemaju od koga uzeti, uvijek se uzimalo njima, a sada je ta otimačina doživjela vrhunac“.

Kirin: Država ne bi trebala bježati od uplitanja

Podršku je došao dati i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin. "Nije to problem od jučer, već se godinama vuče, i to ne samo kod nas. Evo, i u Europskoj uniji poljoprivrednici prosvjeduju zbog nelojalne konkurencije", komentirao je.

Ovakvu akciju planiraju održati i u Zagrebu

Naši proizvođači moraju poštovati zakone Republike Hrvatske, ali i ono što nam nameće EU, a to košta, dodao je i istaknuo da misli da država ne bi trebala bježati od uplitanja bez obzira na tržišnu ekonomiju.

"Moramo naći model kako dati podršku poljoprivrednim proizvođačima i kao država i kao lokalna i regionalna zajednica. Trebamo im omogućiti da naš proizvod završi na domaćim stolovima", rekao je Kirin novinarima.

Proizvođači od resornog ministarstva očekuje konkretne odgovore što misle poduzeti u cilju zaštite domaće proizodnje, a sljedeći korak je organizacija ovakve akcije u Zagrebu.


Fotoprilog


Tagovi

Podjela povrća Otkupne cijene Apel Pretjeran uvoz Akcija


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.