Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međimurski kalamper
  • 04.10.2023. 16:30
  • Međimurska, Čakovec, Belica

Urod međimurskog krumpira veći od 100 tisuća tona, proizvodi ga preko 860 OPG-ova

Međimurski krumpir kvalitetom se uspio nametnuti i najjačem trgovačkom lancu u Hrvatskoj, no borba za lidersko mjesto u zemlji, koje mu pripada, tek se zahuktava, istaknuo je na konferenciji Damir Mesarić, predsjednik Udruge proizvođača merkantilnog krumpira.

Foto: Međimurska županija
  • 1.542
  • 154
  • 0

Krumpir je strateška poljoprivredna kultura u Međimurju, a tamošnji poljoprivrednici godišnje proizvedu i plasiraju na tržište 101 tisuću tona, što čini čak 70 posto ukupne proizvodnje tog povrća u našoj zemlji. Istaknuto je to na konferenciji za novinare koja je bila posvećena - Međimurskom kalamperu, županijskoj robnoj marki ovoga tradicionalnog poljoprivrednog proizvoda tog kraja. 

"Kvalitetom se uspio nametnuti i najjačem trgovačkom lancu u Hrvatskoj, no borba za lidersko mjesto u zemlji, koje mu pripada, tek se zahuktava", istaknuo je Damir Mesarić, predsjednik Udruge proizvođača merkantilnog krumpira.

Na konferenciji je posebno istaknuta podrška Međimurske županije u plasmanu ove namirnice, upravo kroz ovu županijsku robnu marku.  

Strateška poljoprivredna kultura

"Krumpir je naša strateška poljoprivredna kultura. U Međimurju je pod njim 1.874 hektara, a čak 862 obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, uz poljoprivredne organizacije, vezana su uz ovo povrće", kazao je Matija Posavec, župan ove županije. Kako kaže, oni, zajedno s Udrugom proizvođača merkantilnog krumpira, daju snažan doprinos prepoznatljivosti ove robne marke i njenom plasmanu. 

"Sada je naša robna marka - Međimurski kalamper, dobila novi dizajn ambalaže, a pokrećemo i niz drugih aktivnosti vezanih uz što bolji plasman", istaknuo je Posavec dodavši da Županija kontinuirano podupire poljoprivrednu proizvodnju, od projekata kontrole plodnosti tla i navodnjavanja, do podupiranja organizacija proizvođača, izgradnje hladnjača te dodjele potpora.

Promoviran je i novi dizajn ambalaže - Međimurski kalamper

"Posreduje i lobira za plasman naših poljoprivrednih proizvoda, posebice krumpira i u drugim zemljama, poput Austrije, Mađarske i Crne Gore, kao i na tržištu Hrvatske", poručio je te dodao kako se s brendiranjem tog povrća promovira i županija, kao zelena oaza u srcu Europe, kao regija koja ima svoju tradiciju, povijest, ali i vrhunsku kvalitetu proizvoda koje plasira na tržište.

Iza robne marke stoji kvaliteta

Poljoprivrednici s tog područja pa tako i proizvođači krumpira, pouzdanog partnera imaju i u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

"Povijest je ostavila zapise o tradiciji njegove proizvodnje u našem kraju, a danas, kada se naši proizvođači uspješno prilagođavaju dobu digitalizacije, ostaje nam izazov očuvanja zemljišta", naglasio je mr. sc. Milorad Šubić, voditelj tamošnje Uprave za stručnu podršku (ex Savjetodavne službe, op.a.). Kaže, cilj kojemu su posvećeni je primjena novih tehnologija očuvanja plodnosti tla i smanjenje kemijskih sredstava u zaštiti bilja u korist alternativnih.

"To je naša misija koju provodimo već 20 godina i koja je garancija da iza naše robne marke uistinu stoji kvaliteta", dodao je. 

U Međimurju je pod krumpirom 1.874 hektara, a čak 862 obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, uz poljoprivredne organizacije, vezana su uz ovo povrće.

Na konferenciji za novinare o dosezima koje su posljednjih godina ostvareni u proizvodnji krumpira te u njegovoj promociji govorio je i Zvonimir Taradi, načelnik Općine Belica.  

"Uz kontinuiranu podršku našim proizvođačima koja nam je obveza, pri čemu imamo važnog saveznika u našoj Županiji, radimo i na promidžbi", kazao je. Postavili su, kaže, svojevremeno u Belici spomenik krumpiru – hranitelju, a na ovogodišnjoj manifestaciji zahvale za plodove zemlje izabrali su ponovo onaj najteži.

"Pobjednik izbora 'Čiji je najteži?' na vagi je pokazao nevjerojatnih 1.617 grama", rekao je načelnik ove općine, koja je poznata upravo po proizvodnji krumpira.


Fotoprilog


Tagovi

Proizvodnja krumpira Međimurski krumpir Zvonimir Taradi Milorad Šubić Damir Mesarić Matija Posavec


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje