Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača na krumpiru
  • 04.07.2023. 07:30

Vaditi ili ne gomolje krumpira kada plamenjača uništi biljke?

Mnogi uzgajivači se žale da već imaju usjev koji je ostao bez nadzemnog dijela, nema zelene mase. Što se događa s gomoljima u zemlji?

Foto: Depositphotos/Danler (ilustracija)
  • 48.547
  • 2.487
  • 2

Izbjegavanje plamenjače, opasne bolesti krumpira koja može u potpunosti uništiti usjev, nije lako. Potrebno je saditi zdrave gomolje na parcelama gdje ranije nije uzgajan, kao i njegovi srodnici, patlidžan i rajčica. Takođee, u divljoj flori ne treba biti srodnika koji bi poslužili kao most za uzročnike bolesti.

Prednost dati ranim sortama koje se vade prije nego što se stvore uvjeti za toplinu. Uzgajati krumpir na većim nadmorskim visinama i odabrati otporne sorte. Održavajte higijenu usjeva. Potrebno je redovno uklanjati korov, poštovati plodored prilikom sadnje.

Međutim, u godinama kakva je ova, s mnogo kiše, povećana vlažnost i toplina pogoduju razvoju patogena.

Nema zelene mase

Mnogi uzgajivači se žale da već imaju usjev koji je ostao bez nadzemnog dijela, nema zelene mase. Treba znati da patogen napada listove, stabljike, ali i gomolje. Ako je slučaj da je zahvaćen cijeli usjev i da od zelene mase imamo samo osušene ostatke, potrebno je pristupiti iskopavanju.

Kada nema lišća koje bi ishranjivalo gomolje završava se proces rasta i razvoja, ne dolazi do formiranja kore na njihovoj površini, odnosno ne odvija se normalan proces zrenja. Takvi gomolji su podložni bržem propadanju. Izloženiji su oscilacijama temperature, jer nema biljke da ih zaštiti.

Sočni krumpirići privlače štetnike, veća je vjerojatnoća njihovog truljenja. Zbog suše dolazi do isušivanja. U slučaju da padne kiša, mogu se formirati nove klice.

Što prije ga vadite

Zbog toga je ovakav krumpir potrebno što prije izvaditi.

Prije toga uklonite ostatke biljaka kako bi spriječili širenje zaraze na gomolje prilikom iskopavanja. Osušite ih u sjeni kako bi izbjegli formiranje zelenog tkiva zbog utjecaja svjetlosti.

Potrošite ih što prije, jer ne mogu dugo stajati.

Jeste li se susreli kada s ovako ekstremnom situacijom? Što ste napravili? Ako imate kakav savjet, pišite nam u komentaru ispod teksta


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Osušena cima Krumpir Plamenjača krumpira Vađenje krumpira Gomolji krumpira Osušen krumpir


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.