Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest rajčice
  • 16.06.2023. 07:30

Virusi mozaika rajčice: Najčešći prijenosnici biljne uši - reagirajte što prije

Suzbijanje virusa je vrlo otežano, a može izazvati veliku štetu na usjevu. Koji su simptomi, preventivne mjere i načini tretiranja?

Foto: Depositphotos/Yarvet
  • 2.302
  • 120
  • 0

Na biljkama rajčica se javljaju razne bolesti. I dok prvenstveno obavljamo zaštitu od gljivičnih infekcija, zaboravljamo na viruse.

Najčešći su virusi mozaika koji mogu izazvati veliku štetu na uzgajanom usjevu. Prijenosnici su razni kukci: lisne uši, grinje i drugi. Mogu se prenositi i putem zaraženog sjemena.

Prepoznajte simptome

Prvi simptomi se javljaju nekoliko dana poslije ostvarene zaraze. Na listovima se javljaju svijetle mrlje različitog oblika i veličina. Oni se deformiraju i uvijaju. Kako bolest napreduju suše se, a simptomi se javljaju i na stabljikama i ostalim biljnim dijelovima.

Na plodovima se javljaju nekrotične mrlje, a meso ploda nije za upotrebu. Biljke propadaju, suše se. Infekcija se brzo širi u usjevu, a tome pogoduju visoka temperatura i vlažnost, previše dušičnog gnojiva, sjena.

Prepoznavanje i prevencija

Suzbijanje virusa mozaika je veoma otežano. Potrebno je provoditi preventivne mjere i brzo reagirati kada primijetimo prve simptome.

Sadnja se obavlja na osunčana mjesta, na zemljištu koje je drenirano i umjereno pognojeno. Redovno suzbijajte štetnike, posebno lisne uši jer su one najčešći prijenosnici virusa. Sijte samo dezinficirano sjeme u dezinficiran supstrat. Uklanjajte korov, sterilizirajte alat ako imate problem s ovim virusima. Privucite korisne kukce. Zaražene grane odrežite i odnesite što dalje, spalite.

Kako ga tretirati?

Biljke tretirajte kako bi zaštitili ranu od infekcije. Obično se koriste pripravci na bazi kalij permanganata.

Čemu služi otopina kalijeva permanganata?

U početnoj fazi infekcije može pomoći tretiranje biljaka otopinom mlijeka i joda. U 10 l vode dodajte 1 l mlijeka i 10 kapi joda. Tretiranje ponovite za tjedan dana.

Pomoći će primjena zaštite preparatima na bazi bakra. Za tretiranje usjeva se koriste i preparati na bazi karbafosa. Tretmani se ponavljaju poslije 10 dana.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Virus mozaika Kalij permanganat Mlijeko i jod Rajčica Virus mozaika rajčice Bolest rajčice Mozaik rajčice Tretiranje rajčice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.