Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača rajčice
  • 14.09.2023. 09:00

Visoke temperature ne pogoduju plamenjači - reagirajte brzo

Čim dođu oborine i padnu noćne temperature, bolest će se vratiti i dovršiti ono što je započela. Što možete napraviti da to spriječite?

Foto: Bojan Kecman
  • 3.770
  • 204
  • 0

Plamenjača rajčice, Phytophthora infestans, najdestruktivnija je bolest ove kulture, koja svake godine uzima danak u nasadima proizvođača. Jedini spas, kada biljka uveliko oboli, je u visokim temperaturama.

Dnevne temperature više od trideset stupnjeva, bez padalina, jedini su način da se spriječi širenje i propadanje stabljika rajčica koje je zahvatila plamenjača.

Novi val rasta plodova i listova

Ako taj period potraje doći će do oporavka biljaka, novog cvjetanja i rasta listova i plodova, čak iako su iznad i ispod zdravih listova i plodova, prisutne zone s potpuno osušenim listovima ili trulim plodovima od prethodne zaraze. Plodovi rastu, postaju krupni i izgledaju zdravo, dok se sasušeni listovi mogu lako skinuti sa stabla.

Očistite biljku i odradite tretman zaštite

Da ne bude zabune, ovakvo stanje ne znači da je bolest nestala iz vrta ili plastenika. Istina je sasvim drugačija, ali bi period bez padalina i s visokim dnevnim temperaturama trebalo iskoristiti za čišćenje stabljika i prostora ispod njih.

Ipak, stječe se utisak da cherry rajčica bolje podnosi napad plamenjače u odnosu na komercijalne sorte rajčice.

Prskati prije i poslije kiša

Čim dođu oborine i noćne temperature se spuste ispod 20 stupnjeva, a dnevne dostignu oko 25°C, uz višesatno vlaženje listova (šest do osam sati), bolest će se vratiti i dovršiti ono što je započela. Posebno ako proizvođač nije otkinuo suhe listove, trule plodove i pokupio opale plodove ispod stabljika.

Možete koristiti prirodne preparate ili fungicide

Ključ je u tome da, ako povrćar nema vremena očistiti biljku, odradi tretman zaštitnim sredstvima pred kišu i poslije kiše, čim se biljke osuše. Također ako noćne temperature budu oko 15-ak stupnjeva, uz rosu u jutarnjim satima. 

Pomažu i organska sredstva

Ako ne želi koristiti domaće, nekuhano, mlijeko, sodu bikarbonu, senf i gorušicu u prahu, kalijev permanganat, preslicu ili vodikov peroksid, koji se mogu koristiti u eko proizvodnji, u poljoprivrednim ljekarnama mogu se naći fungicidi protiv plamenjače, ali trebalo bi se voditi računa o karenci jer, ako su visoke temperature i suho vrijeme, bez mnogo navodnjavanja, dolazi do bržeg zrenja plodova na stabljikama.

Može li bez plamenjače? Može, ali... Mladen Katić podijelio je 7 savjeta

S druge strane, visoke temperature odgovaraju pojavi moljca rajčice, Tuta absoluta, pa bi trebalo obratiti pažnju na njegovo prisustvo u nasadima.


Tagovi

Plamenjača paradajza Moljac paradajza Vodonik peroksid Propadanje stabljika paradajza Kalijum permanganat Fungicidi


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.