Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Folije
  • 26.12.2023. 10:30

Vrste folija i za uzgoj kojeg povrća su dobre?

Viša temperatura tla djeluje na brži razvoj biljaka, tako da pri uzgoju na neprozirnoj foliji biljke za berbu dospijevaju do dva tjedna ranije, a na prozirnim folijama i do tri tjedna. U suvremenoj proizvodnji povrća sve se više koristi i prekrivanje usjeva netkanim sintetičkim materijalima.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.778
  • 100
  • 0

Krastavac, paprika, rajčica, patlidžan, lubenica, dinja i drugi povrtlarski usjevi, uzgojem na tlu prekrivenom plastičnom folijom, u odnosu na uzgoj na golom zemljištu, daju znatno veći prinos, kvalitetnije plodove i prije dospijevaju za berbu.

Viša temperatura, rastresito zemljište

Temperatura tla ispod neprozirne polietilenske folije (PE) na dubini od pet centimetara je u prosjeku dva do 2,5oC viša, a ispod prozirnih 4,5 do 5,5oC viša u odnosu na temperaturu neprekrivenog zemljišta. Viša temperatura djeluje na brži razvoj biljaka, tako da pri uzgoju na neprozirnoj foliji biljke za berbu dospijevaju do dva tjedna ranije, a na prozirnim folijama i do tri tjedna.

Što se u prosincu sije za uzgoj u plasteniku?

Tlo ispod ovakvog prekrivača ostaje rastresito, gotovo u onakvom stanju u kakvom je bilo pripremljeno prije postavljanja iste. Takvo omogućuje bolju opskrbljenost korijena biljaka kisikom, te pospješuje mikrobiološku aktivnost, što ima direktan pozitivan utjecaj na razvoj biljaka.

Preporučuje se navodnjavanje

Prekrivanjem zemljišta različitim folijama sprječava se evaporacija (isparavanje vode iz tla). Akumulirana vlaga isključivo služi za rast biljaka. Budući da je produkcija biljne mase na prekrivenom tlu jednom od folija po pravilu najmanje dvaput veća u odnosu na uzgoj bez pokrivanja, unatoč sprječavanja evaporacije, za uspješnu proizvodnju preporučuje se navodnjavanje. U ovom slučaju u obzir dolazi samo navodnjavanje "kapanjem" pomoću cijevi, koje se postavljaju ispod pokrivača.

Preporučivo je navodnjavanje (Foto: Z. Markovinović)

Brži razvoj biljaka pospješuje i pojačana koncentracija ugljikovog dioksida - CO2, izuzetno značajnog za njihov razvoj koji kao produkt mikrobiološke aktivnosti iz ta izlazi isključivo kroz rupe na materijalu gdje se nalaze biljke i one ga mogu upijati u znatno većoj koncentraciji.

Neprozirne su, kako riječ kaže, nepropusne za svjetlo, te onemogućavaju razvoj korova, tako da ga je potrebno iskorjenjivati samo na stazama između folija, te izuzetno u rupama iz kojih rastu presađene biljke.

Većina plodova ovako uzgojenih čistiji su od onih na golom zemljištu, a kako nisu u neposrednom dodiru sa zemljom, manje su skloni i bolestima. 

Vrste folija

Upotreba nekih od folija povećava troškove proizvodnje, ali povećanjem prinosa, dobivanjem kvalitetnih plodova i znatno ranijim dozrijevanjem za berbu, upotreba EVA (etilen-vinil-acetatne) folije je ekonomski vrlo isplativo dodatno ulaganje u proizvodnji povrća.

Kod nas je u proizvodnji najraširenija crna neprozirna folija. Najviše se primjenjuje u proizvodnji krastavaca, ali se uspješno može koristiti i u proizvodnji brojnog drugog povrća. Ispod nje tlo se zagrijava, doduše nešto sporije nego ispod prozirnih, ali je ona djelotvorna zaštita od korova, te dobro čuva vlagu. Takav materijal je nerazgradiv, te ju je potrebno nakon proizvodnje uklanjati s proizvodne površine. U zemljama razvijene poljoprivredne proizvodnje, gdje je korištenje takvih folija u povrćarskoj proizvodnji stalna praksa, postoje pogoni koji se bave reciklažom starih upotrebljenih folija i na taj se način štiti okoliš. 

Bijela neprozirna u proizvodnji povrća koristi se u svrhu održavanja optimalne temperature tla za kulture koje su osjetljive na visoke temperature, kao što je salata. Takve su folije s donje strane crne, a s gornje bijele boje. Bijela boja reflektira svjetlo i time smanjuje pregrijavanje tla, a zbog refleksije povećava se osvijetljenost donjih dijelova biljke čime se povećava intenzitet fotosinteze, što direktno utječe na povećanje prinosa. Neprozirnost folije također sprječava rast korova i gubitak vlage iz zemljišta.

Za salatu, s donje strane crne, s gornje bijele boje (Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2)

Prozirna se kod nas znatno manje koristi. Ispod nje se zemlja puno brže zagrijava, što utječe na brži razvoj biljaka, te može poraniti proizvodnju i do tri tjedna. U proizvodnji povrća uglavnom se koriste fotorazgradive, koje se sa sazrijevanjem usjeva potpuno razgrade na ekološki prihvatljive spojeve, te na taj način ne narušavaju ekološku ravnotežu u zemljištu. Kako su te folije propusne za svjetlo, ispod njih se mogu razvijati korovi te je prije postavljanja iste neophodno upotrijebiti neko od zaštitnih sredstava (herbicida) za tu namjenu.

Novine na tržištu

U proizvodnji povrća postupno se uvode i druge vrste folija, kao što su tzv. InfraRed Transmitting (IRT) folije, koje selektivno propuštaju sunčeve zrake, griju tlo i pospješuju razvoj presađenih biljaka, ali ne omogućavaju klijanje sjemenki korova i njihov rast. Zemljište ispod njih se brže zagrijava nego ispod neprozirnih, a na njima uzgajano povrće za berbu dospijeva sedam do 10 dana ranije nego pri uzgoju na neprozirnim.

U nekim područjima, gdje veliki problem predstavljaju lisne uši i kukci prijenosnici virusnih bolesti, koriste se reflektujuće folije. One su presvučene aluminijskom bojom koja svojom refleksijom odbija lisne uši i tako sprječava zarazu. Refleksijom svjetla na neki način tijekom vrućih dana hlade biljke i utječu na formiranje kvalitetnijih plodova. Ove folije se najviše primjenjuju u ljetnoj proizvodnji tikvica i drugog sličnog povrća.

Netkani sintetički materijali

Osim prekrivanja tla, u suvremenoj proizvodnji povrća sve se više koristi i prekrivanje usjeva netkanim sintetičkim materijalima, koji se na našem tržištu mogu nabaviti pod trgovačkim imenom Agryl, Lutrasil ili Vertex.

Koriste se za zaštitu usjeva od niskih temperatura u ranoproljetnom ili kasnojesenskom uzgoju, najviše krastavaca, mrkve, salate i endivije. Radi se o paučinastim, poluprozirnim, tankim folijama propusnim za svjetlo, zrak i vodu, izuzetno dobrog temperaturnog djelovanja. Temperatura ispod njih je za jedan do 2oC viša, što je često dovoljno da spriječi oštećenja izazvana niskim temperaturama. Vrlo je male težine, svega 10 do 17 g po m2 i ne oštećuje prekrivene biljke.

Dostupni su i razni netkani sintetički materijali (Foto: Depositphotos/ilixe48)

Uz njenu primjenu moguće je obaviti sjetvu desetak dana ranije od optimalnog agrotehničkog roka za određeno proizvodno područje, a početak plodonošenja kod nekih povrtlarskih kultura može biti i do dva tjedna ranije. Zbog povoljnije mikroklime, koja se stvara ispod takve folije, biljke intenzivnije rastu i često izbjegavaju najpovoljnije uvjete za infekciju uzročnicima bolesti. Budući da se i rosa zadržava na njoj, a ne na lišću je širenje bolesti sporije, takav se usjev znatno lakše štiti. Predstavlja fizičku prepreku za ptice koje mogu napraviti znatne štete tiekom nicanja i u fazi mladih biljaka, te za napad štetnika koje pored direktne štete često prenose virusne bolesti. 

Također, ublažuje udarce kišnih kapi na tlo čime sprječava stvaranje pokorice, što opet pospješuje nicanje. Folija ne smije biti prenapregnuta, kako ne bi sprječavala rast biljaka. Uz pažljivo rukovanje, može se koristiti tri sezone. Sve te prednosti rezultiraju višim prinosom kvalitetnijih plodova, te njenu primjenu čine ekonomski isplativom.


Tagovi

Crna neprozirna folija Bijela neprozirna folija Prozirna folija Biorazgradiva folija IRT folije Reflektirajuće folije Pokrivanje zemljišta Agrofolija


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]