Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodovito povrće
  • 12.07.2024. 07:30

Zalijevam, a krastavci gorki, paprika zakržljala, rajčica ne dozrijeva - što se događa?

Temperature iznad 35°C na razne načine utječu na biljni svijet. Plodovito povrće jasno pokazuje koliko mu smetaju ovakve vremenske neprilike

Foto: AK grafika
  • 18.891
  • 1.025
  • 0

Toplinski val koji traje već nekoliko dana i trajat će do kraja idućega tjedna značajno će se odraziti na sve biljne kulture. Ipak, najviše ćemo ga osjetiti na povrću kao što su rajčica, krastavci, tikvice, paprika, patlidžan, mahune i drugo. 

Temperatura od 35°C i više Celzijevih stupnjeva utječu na različite aspekte rasta i razvoja biljaka, uključujući razvoj plodova, oprašivanje, okus i drugo. 

Na koje povrće najviše utječe vrućina?

Rajčica 

Ove nam je godine stigla ranije pa već mnogi uživaju u plodovima svoga rada. Iako je porijeklom iz južnih krajeva i voli toplinu, pri ovako visokim temperaurama se događa da je rajčica dobila crvenkastu nijansu, ali nikako da dozrije. To znači da je zaustavljena proizvodnja etilena, hormona koji potiče dozrijevanje ovoga povrća.

Mogu omesti i transport šećera i drugih hranjivih tvari iz lišća u plodove, što je ključno za pravilno dozrijevanje. Također, može doći do ožegotina, deformacija ili pak vršne truleži. 

Evo 8 razloga zašto dolazi do pojave vršne truleži

Pored ovoga, pri ovavkim vremenskim prilikama dolazi do smanjene učinkovitost oprašivanja i zametanja plodova. Pelud postaje sterilan ili manje vitalan, što smanjuje broj uspješnih oplodnji.

Iako otpornija na sušu od drugih povrtnih vrsta, dugotrajan nedostatak vlage uzrokuje stres što utječe na cjelokupno zdravlje biljke i sposobnost fotosinteze.

Krastavci i tikvice

Krastavci u ovavkim uvjetima mogu razviti gorak okus, kako zbog toplinskog stresa, tako i zbog povećane proizvodnje kemijskog spoja kukurbitacina. Plodovi mogu biti deformirani, a oprašivanje može izostati jer je pri ovakvom vremenu smanjena i aktivnost oprašivača. 

Pored ovoga, tikvice, posebno vrlo mlade, osjetljive su na ožegotine. 

Obje vrste zahtijevaju puno vode za rast i razvoj pa ako nisu redovito zalijevano, brzo može doći do uvenuća i propadanja. 

Paprika

Paprika je još jedna vrsta koja zahtijeva više vode, za nju se kaže da voli imati glavu u suncu, a noge u vodi. U slučaju da izostane vlage, njezini plodovi će biti manje mesnati, imat će gorkast okus i općenito će biti slabije razvijeni te skloniji vršnoj truleži. 

Patlidžan

Kod patlidžana može doći do smanjenja plodnosti cvjetova. Njegova nježna kora može biti spaljena ožegotinama, a on slabo razvijen i deformiran

Mahune

Mahune će u slučaju dugotrajno visoke temperature odbaciti cvijet, neće razviti zametnute plodove, oni će se sušiti ili rasti deformirano. 

Kako im pomoći? 

Jedino, a ipak puno, što možete napraviti za svoje biljke je - redovito ih i obilno zalijevati, a pritom se držite pravila.

Kada je najbolje zalijevati biljke po vrućem vremenu?

Malčirajte tlo oko njih, kako bi što duže zadržali vlagu. Pomozite im pomoću biostimulatora koje možete kupiti gotove (najčešće na bazi algi, ima ih u većim trgovačkim centrima) ili napraviti sami. 

Ako je moguće, napravite im sjenu pomoću mreže ili agritekstila, a u plastenicima osigurajte adekvatnu ventilaciju. 

Foto: Shutterstock/Anna Klymchuk/Axente Vlad/M.C.Celić


Tagovi

Rajčica ne dozrijeva Gorak krastavac Tanka paprika Fleke na plodovima Oprašivanje Zametanje plodova


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.