Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 14.05.2015. 18:00
  • Sisačko-moslavačka

Zaštita luka na moslavačkom području

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 42
  • 2
  • 0

Plamenjača luka (Peronospora destructor) je najčešća i najštetnija bolest luka koja se razvija u uvjetima visoke vlažnosti i umjerenih temperatura. Štetnost se očituje na dva načina. Tijekom vegetacije uništava lisnu masu, čime se direktno smanjuje prinos, a nakon berbe dolazi do brzog propadanja zaraženih glavica u skladištu.

Stoga je potrebno provoditi preventivna tretiranja luka nekim od kontaktnih sredstava na osnovi bakra, a za kasnija tretiranja birati neko od sredstava kao što su Acrobat MZ WG, Aliette Flash, Galben - C, Fantic - M, Ortiva, Quadris ili Ridomil Gold MZ Pepite, uz obavezan dodatak sredstva za poboljšanje prianjanja.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS-a), putem internetske tražilice web adresi.

Prije upotrebe sredstva, obavezno pročitajte priloženu uputu o primjeni, o provedenom tretiranju vodite evidenciju, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način.

Mirta Križanić Božurić, dipl.ing.
E-mail: mirta.krizanic.bozuric@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Luk Plamenjača Savjeti Bakar Smanjenje prinosa Quadris Savjetodavna služba Preporuke Lisna masa Mirta Križanić Božurić Ortiva Aliette Flash Peronospora destructor Zaražene glavice


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje