Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrtlarima
  • 20.03.2014. 13:45
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštitite krumpir i luk od zemljišnih štetnika

Obavještavaju se uzgajivači povrća neka zaštite krumpir i luk od zemljišnih štetnika

  • 166
  • 9
  • 0

Toplo i suho vrijeme omogućuje pripremu tla i sadnju krumpira. Potrebno je obratiti pozornost na zemljišne štetnike: rovac, žičnjaci, sovice, grčice hrušta. Za suzbijanje možete koristiti neki od pripravaka: Dursban E-48, Finish E-48, Pyrinex 48EC ili Callifos 48EC. Pripravke je potrebito unijeti u tlo 5-10 cm. Karenca pripravaka je 91 dan.

Zaštitu od uskolisnih korova preporučujemo izvršiti nakon sadnje, a prije nicanja jednim od pripravaka: Stomp 330E, Dost 330E, Strong, Plateen WG 41,5. Za suzbijanje širokolisnih korova i nekih travnih prije nicanja krumpira mogu se koristiti: Racer 25EC, Master 25EC, Rubin, Sencor WG70, Tor WG 70, Senior, Skorpio 70WG. Nakon nicanja krumpira mogu se koristiti više puta u smanjenoj dozi pripravci: Sencor WG70, Tor WG70, Senior, Scorpio 70WG.

Vrijeme je i sadnje luka. Za suzbijanje zemljišnih štetnika možemo koristiti pripravke Dursban G-7,5, Finish G-7,5 uz plitku inkorporaciju. Mladi luk ne koristiti za jelo ako smo koristili zemljišne insekticide. Za suzbijanje uskolisnih korova nakon sadnje, a prije nicanja preporučujemo jedan od pripravaka: Stomp 330E, Dost 330E, Strong, Panida grande. Za suzbijanje širokolisnih korova nakon nicanja luka mogu se koristiti: Goal, Verton, Galigan 240EC.

Sredstva primijeniti prema uputi proizvođača i dozvolama. Ambalažu zbrinuti na propisani način i ispuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Sve je to propisano Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida NN 142/12 i Zakonom o održivoj uporabi pesticida NN 14/14.

Podatke o registriranim SZB u RH možete pronaći na našem, Agroklub portalu, u on-line bazi.


Povezane biljne vrste

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Krumpir Luk Korovi SZB Rovac Žičnjaci Sovice Grčice hrušta


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner