Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 14.03.2017. 12:00

Zaštitite presadnice od polijeganja i venuća

Gljivice iz roda Pythium mogu nanijeti velike štete u rasadničarskoj proizvodnji. Štete koje izazivaju su veće u zatvorenom prostoru gdje su mikroklimatski uvjeti idealni za njihov razvoj.

  • 3.546
  • 211
  • 0

Gljivice iz roda Pythium mogu nanijeti velike štete u rasadničarskoj proizvodnji i dovesti u pitanje ekonomsku dobit. Raširene su svuda po svijetu, stalni su stanovnik tla i ima ih preko 100 vrsta.

Štete koje izazivaju su veće u zatvorenom prostoru gdje su mikroklimatski uvjeti idealni za njihov razvoj. Češće napadaju presadnice i mlade biljke, dok su starije biljke otpornije.

Vrste roda Phytium napadaju ukrasno bilje, rajčicu, krastavce, lubenicu, salatu, špinat, kupusnjače i druge kulturne biljke. Tvrtka Syngenta preporuča pripravak Fonganil Gold čuva vaše biljke i osigurava odličan start u najosjetljivijoj fazi nicanja sjemena i ukorjenjivanja mladih biljaka.

Simptomi su venuće i propadanje

Fonganil Gold je sistemični fungicid za suzbijanje bolesti koje uzrokuju Pythium i Phytophthora vrste. Karakteristični simptomi bolesti su venuće i propadanje biljaka. Suzbijaju se primarno u preventivi.

Vrste roda Phytium napadaju ukrasno bilje, rajčicu, krastavce, lubenicu, salatu, špinat, kupusnjače i druge kulturne biljke.

Fungicid Fonganil Gold preporučuje se za zaljevanje direktno u zonu korijena ili prskanjem supstrata (tla) uz inkorporaciju. Biljka ga usvaja korijenom i transportira kroz ksilem sve do vrha biljke. Učinkovito djeluje još 14-30 dana nakon tretiranja.

Primijenjuje se na povrtnim kulturama (paprika, salata, mrkva, brokula, dinja i lubenica), na duhanu, voćkama (jabuka, agrumi, kiwi, jagoda), cvijeću i ukrasnom bilju, crnogoričnom i bjelogoričnom drveću i travnjacima.

Kako dozirati fungicid Fonganil Gold?

Najjednostavnija je primjena u sustav kap po kap koji se koristi za navodnjavanje. Na taj način primijenjujemo ga u dozi 1,0-2,0 l/ha. Osim toga može se koristiti prskanjem tla i inkorporacijom u plitki sloj.

Namakanje presadnica povrća je također raširen način aplikacije kod kojeg je bitno izračunati koncentraciju otopine za potapanje. Orijentacijska doza fungicida Fonganil Gold za ovakav način primjene je 20-25 ml/100 lit vode. Namakanje traje kratko svega nekoliko sekundi ovisno o supstratu. Detaljnije o primjeni fungicida Fonganil Gold pročitajte na uputstvu proizvoda, a za sve nejasnoće i pitanja kontaktirajte Syngentine terenske stručnjake.

Za više informacija o zaštiti biljaka, obratite se tvrtki Syngenta na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Syngenta Fonganil Gold Gljivice Polijeganje Povrće Presadnice Venuće


Partner