Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena gnojidba
  • 02.11.2023. 07:30

Zašto je dobro posijati raž prije povrća?

Mnoštvo je pozitivnih efekata kada se zelena masa raži zaore u zemlju. Može se sijati na otvorenom polju, na gredicama i u plastenicima.

Foto: Depositphoto/ apichsn1
  • 1.770
  • 130
  • 0

Kada uzgajamo bilje, prvenstveno povrće, moramo biti svjesni da je tlo osnova naše proizvodnje. Ako je ono loše, neće nam pomoći ni najbolje sjeme, obrada, cjelokupna agrotehnika, naše znanje i rad. Problemi će se samo gomilati.

Žitarica koja nam može pomoći u poboljšanju kvalitete tla i uvjeta za rast povrća je raž. Idealan je pokrovni usjev, zelenišno gnojivo, smanjuje pojavu korova, štetnika i biljnih bolesti.

Povrće bolje raste

Gust usjev raži stvara nemoguće uvjete za rast korov. Ova žitarica ima moćan korijen koji već u zemlji potiskuje jednogodišnje i višegodišnje korove. Pred njim se povlači i čičak. Jedina korovska vrsta kojoj ne smeta je različak. Rastresit korijen prodire duboko u zemlju i doprinosi njenoj rahlosti.

Štetnicima koje prezimljavaju u ostacima biljaka povrća obradom i sjetvom remetimo ciklus mirovanja, uklanjamo njihovu hranu. Uzročnici biljnih bolesti gube svoje domaćine, povrće, i prekida se njihov ciklus kruženja jer ne mogu opstati na raži.

Na proljeće, prije sadnje presadnica povrća obavlja se njegovo zaoravanje i tada služi kao zeleno gnojivo koje pospješuje karakteristike tla. Potrebno je najmanje dva tjedna od zaoravanja zelene mase do sadnje nove kulture. Za to vrijeme dolazi do razgradnje zaorane mase, povećava se brojnost kišnih glista i populacija korisnih mikroorganizma. Kad se siju poslije zaoravanja raži, postižu izvanredne prinose: rajčica, krastavci, bundeve, tikve, tikvice, krumpir.

Ima jednu manu

Kako usjev raste u dužem vremenskom intervalu od jeseni do kraja proljeća, ima vremena razviti veliku masu korijena i zelenu masu iznad površine zemlje. Na proljeće, čim zatopli, počinje brzo rasti i stvara veliku količinu lisne mase. Usvaja hraniva iz dubljih slojeva, što znači da njegovim zaoravanjem dajemo hraniva i druge korisne tvari plitkom, površinskom sloju u kome se razvija korijen povrtnica.

Koji poljoprivredni radovi se obavljaju u studenom?

Preporučuje se za sjetvu prije kultura koje se kasnije siju ili sade, poput tikvi, krastavca, krumpira, paprike, rajčice, kasnog kupusa.

Mana je da jako isušuje zemlju i zato morate pojačati i osigurati dodatno zalijevanje takvih površina. Sjetva za ovu namjenu se obavlja u redove na razmaku od 15 cm, a za 1 m² bit će potrebno maksimalno 2 kg sjemena. Može se sijati na otvorenom polju, na gredicama i u plastenicima.


Povezana biljna vrsta

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u sjevernim krajevima gdje druge žitarice slabo uspijevaju ili se uopće ne mogu uzgojiti. U našim uvjetima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Više [+]

Tagovi

Raž Sjetva raži Siderati Zeleno gnojivo Poboljšivač tla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.