Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčice
  • 10.08.2024. 09:00

Zašto rajčica ne cvjeta?

Posadio sam rajčicu, a plodova ni na vidiku? Ako i vas muči ovaj problem, morate znati da razloga može biti više, ali su dva najčešća!

Foto: Shutterstock/Abramova Kseniya
  • 1.419
  • 114
  • 0

Jedna od najpopularnijih povrtlarskih kultura često ne cvjeta ili stotine žutih cvjetova ne donose plodove ili, ako ih ima, onda je to vrlo malo za očekivanja poljoprivrednika. Razloga je više, a najvažniji su ishrana i visoke temperature.

Upravo su visoke temperature najzaslužnije za slabu oplodnju na stabljikama rajčice. Naime, na vanjskim temperaturama iznad 30 stupnjeva, biljka vegetira, odnosno, biokemijski procesi u njoj svedeni su na minimum.

Prozračivanje, ventilatori i krečenje

Ako je visoka vrijednost temperatura vani, u plasteniku su više za minimalno 10 stupnjeva i takva rajčica, također slabo cvjeta i oplođuje.

Rješenje je u prozračivanju plastenika i rashlađivanju postavljanjem ventilatora na početak ili kraj plastenika. Također pomaže zelena mreža postavljena sa strane, u visini od barem jednog metra, a vrh plastenika trebalo bi okrečiti jer bijela boja sigurno smanjuje zagrijavanje plastenika.

Ishrana je također važan faktor (Foto: Bojan Kecman)

Kako je biljkama potrebna voda poželjno je da se u najtoplijem dijelu dana, od 13.00 do 15.00 sati, barem dva puta tjedno vrši kratkotrajno navodnjavanje od desetak minuta, kako bi stabljike lakše podnijele visoke temperature. U tom slučaju neće doći do šoka korijena i cijele biljke. To je kao da čovjeku koji kupi sijeno po najvećoj vrućini, date malo vode da ne bi kolabirao.

Može se vršiti i protresanje, odnosno drmusanje stabljika da se pelud lakše premješta s gornjih na donje dijelove, a tko je u mogućnosti, najbolje bi bilo da nabavi trenirane bumbare jer su oni bolji oprašivači od pčela.

Manje dušika u ishrani

I ishrana je također važan faktor. Veće količine dušika u ljetnom periodu kada su temperature izrazito visoke samo štete rajčici. 

Povrće cvjeta, ali se ne zameće plod - koji su razlozi?

Dušik uzrokuje porast lisne mase i pojavu više cvjetova,  ali da bi došlo do oplodnje, potrebna su hranjiva s kalcijem, fosforom i kalijem, a njih sadrže vodotopiva gnojiva koja se mogu kupiti u poljoprivrednim ljekarnama. 

Tretiranja se obavljaju folijarno, dva puta tjedno ili kroz sustav za navodnjavanje. Primjenu dušika svesti na minimum jer on se više dodaje poslije sadnje, a ne pred i tijekom cvjetanja.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Krečenje plastenika Cvjetanje rajčice Vodotopiva gnojiva Bumbari Navodnavanje Rajčica


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žuto zlato na našem polju. #RuralFoto#