Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tikvica
  • 20.07.2023. 07:30

Zašto su plodovi tikvica gorki?

Poput krastavca i ovi plodovi mogu imati gorčinu. Što uzrokuje ovu pojavu i kako ju možemo spriječiti?

Foto: Depositphoto/1110tulpe
  • 4.088
  • 219
  • 0

Sigurno ste se susretali s gorkim plodovima krastavca, ali, i tikvice mogu biti gorke. Ova pojava manifestira se neugodnim okusom koji nastaje zbog nakupljanja kukurbitacina, tvari koja ima ulogu zaštite. Poznato je da u malim količinama djeluje antireumatski, antiupalno i antialergijski.

Što izaziva pojavu gorkih plodova?

Nekoliko je faktora koji izazivaju pojavu. Prvi od njih je pregusta sjetva. Biljkama je potreban prostor i mnogo svjetlosti.

Pazite na izbor biljaka koje su pored. Tikvicama pogoduju vrste s kojima se neće natjecati za prostor, hraniva, svjetlost i vodu, koje će ih štititi od štetnika, privlačiti oprašivače, poboljšavati imunitet i okus plodova. Izbjegavajte sve srodnike iz porodice tikvi, poput krastavca, ukrasnih i običnih tikvi, lubenice, drugih tikvenjača. Paprika i rotkvice izuzetno negativno djeluje na tikvice. Na okus i kvalitetu plodova najgori utjecaj ima krumpir. Pored njega mogu biti mekani, krti i gorki.

Obratite pažnju na zalijevanje, zalijevnu normu i temperaturu vode. Hladna voda je čest uzrok. Ne treba pretjerivati s prihranjivanjem. Zaštitite usjev od napada štetnika i pojave bolesti.

Kako spriječiti?

Prvi korak je da biljke ne sadite pregusto. Za sjetvu koja se može obavljati cijelo ljeto, birajte osunčane lokacije. Sjenovita mjesta izbjegavajte.

Sjetva tikvica: Pričekajte da se zemlja ugrije, a onda sijte cijelo ljeto

Možete spriječiti nagomilavanje gorke tvari tako da ne pravite velike pauze u zalijevanju, jer se počinju nakupljati kada biljke pretrpe sušu i zatim ih dobro zalijete ili padne jaka kiša. Izbjegavajte sadnju loših susjeda i koristite dobre, a to su prvenstveno kukuruz i grah

Obratite pažnju kakva gnojiva koristite za prihranu. Najbolje da su bogata fosforom i kalijem. Ne pretjerujte s gnojivima koja su bogata kalijem i kalcijem.

Oscilacije i nagle promjene temperature je još jedan razlog. Obavite zaštitu od uzročnika bolesti i štetnika, jer biljka brani sočne plodove tako što postaje gorka.

U slučaju da imate gorke plodove narežite ih na komade i potopite u slanu vodu na 1 h.


Tagovi

Tikvice Gorki plodovi tikvice Uzgajanje tikvica Kukurbitacin Gorka tikvica Zašto Sjetva tikvica Gorke tvari


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.